Tolv år, voldtatt og gravid

Tolv år gamle Safi ble voldtatt av en soldat, og i juni føder hun barn.
Tolv år gamle Safi ble voldtatt av en soldat, og i juni føder hun barn.

<pTolv år gamle Safi er seks måneder på vei etter å ha blitt voldtatt av en soldat.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Kongo

ABC Nyheters reportere Stein Ove Korneliussen og Erik Rolandsen er i Kongo.

Situasjonen i landet mer spent og verre enn på lenge. Opptil en million mennesker er på flukt.

Les sakene:

Flyktningleirene fylles opp

Verre i Kongo

- Jeg heter Safi og er tolv år gammel. For et halvt år siden var jeg på åkeren og arbeidet. På ettermiddagen, da jeg skulle gå hjem, ble jeg overrasket av en soldat. Han sa han ville ha sex med meg. Jeg nektet, men det hjalp ikke – han bare voldtok meg, sier hun tomt og uttrykksløst.

Sykehuset huser voldtektsofre i alle aldre.Sykehuset huser voldtektsofre i alle aldre.

Vi møtte tolvåringen på sykehuset EGESM (Centre Gesom Groupe d’Entraire er de Solidarite Mutualle) i byen Goma i Nord-Kivu øst i Kongo. Vi møttes i et mørkt rom med ubehandlet betong både på vegger, tak og gulv.

EGESM er ett av flere sykehus som behandler voldtektsofre i Kongo. De tilbyr både medisinsk og psykologisk hjelp. Senteret ligger i byen Goma i Nord-Kivu i Kongo. I fjor mottok de 261 voldtektsofre. Det er bare en lite brøkdel av det det er behov for.

Slektningene ville ikke ha henne

Safi er tydelig traumatisert etter det som skjedde. Blikket er tomt de få gangene hun ser opp. Stort sett sitter hun og ser ned i gulvet mens hun tvinner hendene.

- Jeg bodde i byen Kivanja hos min bestemor. Jeg skjønte etter hvert at jeg var gravid, og nå er jeg seks måneder på vei. Jeg prøvde å få komme til noen slektninger, men ingen ville ha noe med meg å gjøre, forteller hun.

- Hjertet mitt gråter

Dessverre er historien hennes på ingen måte unik, noe følgende historie skulle være en bekreftelse på:

Anita viser frem knivstikket hun fikk da hun ble voldtatt.Anita viser frem knivstikket hun fikk da hun ble voldtatt.

- Det hender jeg er glad, men når jeg tenker på hva som skjedde, gråter hjertet mitt, sier 19 år gamle Anita.

Hun forteller at det skjedde da moren hennes var ute og høstet peanøtter. Familien hadde blitt advart om at det begynte å bli ustabilt og farlig i området, og de ble rådet til å flykte. I frykt for å miste hele avlingen, valgte de likevel å bli, til tross for at mange andre flyktet.

- Folk sa at hvis du ikke flykter, vil det bli stygt, og det vil gå deg ille. Det var på dagen det skjedde, de stengte mine foreldre inne på et rom hjemme. Så kidnappet de meg og tok meg med inn i jungelen. De prøvde å voldta meg, men jeg gjorde motstand. De stakk meg derfor på innsiden av låret med bajonetten. Deretter voldtok de meg likevel, sier hun mens stemmen sprekker.

- Jeg vet ikke hvor foreldrene mine er, eller om de er i live i det hele tatt.

Uten håp

Det er en helt spesiell stemning på EGESM-sykehuset. Overalt så vi kvinner som hadde blitt utsatt for de verste overgrep. De fleste snudde seg bort da vi kom. Om det var i skam, eller om det var andre årsaker, skal være usagt.

Carine befant seg alene i foreldrenes hus da det ble satt fyr på.Carine befant seg alene i foreldrenes hus da det ble satt fyr på.

Ansiktene vi så på sykehuset, var tomme og uten håp. Voldtatte kvinner i det krigsherjede landet går en vanskelig fremtid i møte, og de vet det. De blir stigmatisert og utstøtt av samfunnet og ofte overlatt til seg selv.

Det yngste voldtektsofferet sykehuset har behandlet, var en ti måneder gammel baby.

- Babyen ble voldtatt av en 30 år gammel soldat. Da hun kom hit hadde hun store skader, blant annet opprivinger nedentil. Hun levde da hun dro herfra, men hvordan det er i dag, vet vi ikke.

Brent

Under besøket på sykehuset møtte vi også 20 år gamle Carine. Hun har brannsår på hele kroppen etter at det ble satt fyr på huset hun bodde i.

Apatien råder på sykeuset der voldtektsofrene bor.Apatien råder på sykeuset der voldtektsofrene bor.

- Da soldatene kom om kvelden var det flere som ble drept. De hogde ned folk med macheter og voldtok kvinner.

- Jeg var hjemme sammen med mine foreldre. De bortførte mine foreldre, men de lot meg være igjen før de satte fyr på huset. Da ble jeg kraftig forbrent som du kan se her, sier hun og viser frem store arr på leggen oppover mot kneet.

Det er fire år siden det skjedde og fremdeles har hun store smerter og verkende sår.

Ikke overrasket

Til tross for alt de har opplevd, er de likevel heldige. De er blant de få som har fått behandling for det de har opplevd. Ansiktene deres var helt uttrykksløse da de lavmælt fortalte historiene sine til oss.

De unge jentene deler skjebne med et utall andre kongolesiske kvinner og jenter. Hvert år voldtas flere titusener i Kongo.

Randi Solhjell fra Norsk utenrikspolitisk institutt var i Goma samtidig med ABC Nyheter. Hun forsker på seksualisert vold i regionen, og hun lar seg slett ikke overraske over historiene ABC Nyheter forteller henne.

- De er nok dessverre ikke unike. Det er lite som forandrer seg, og historiene gjentar seg. Det finnes lite stabile strukturer rundt det å forhindre overgrep og for tiltak i ettertid, sier hun.

Seks dommer

Ifølge Drocella Munderere ved voldtektssenteret SFVS i Goma, mottok de i fjor 800 henvendelser.

- Av disse 800 ble 24 tatt til retten, og seks ble dømt.

Hun understreker at dette kun er SFVS sine tall, og at det ikke finnes noen statistikk for det totale bildet.

Og Safi, hun føder babyen sin i juni. Da er hun fremdeles tolv.

Personvernpolicy