Taliban tar på seg ansvaret for Lahore-angrep

Pakistansk politi avreagerer etter at det ble klart at angriperne var overmannet i går. Foto: AP/ Scanpix.
Pakistansk politi avreagerer etter at det ble klart at angriperne var overmannet i går. Foto: AP/ Scanpix.

<pDen pakistanske Taliban-lederen Baitullah Mehsud tar på seg ansvaret for mandagens angrep mot en politiskole ved Lahore i Pakistan.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ja, vi utførte dette angrepet, sier Mehsud, som har bånd til al-Qaida og har sin bastion i Waziristan.

– Dette var et svar på droneangrepene i stammeområdene. Det kommer flere slike angrep, sier Mehsud.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har minst 330 personer blitt drept i om lag 30 amerikanske droneangrep i Pakistan siden august 2008. USA bekrefter ikke at slike angrep gjennomføres, men amerikanske styrker er de eneste i regionen som bruker førerløse fly.

Minst sju politirekrutter, en sivilperson og fire av angriperne ble drept i kampene som raste ved politiskolen i utkanten av Lahore mandag formiddag.

Angrepet varte i sju timer

Først sju timer etter at væpnede menn stormet skolen med håndgranater, automatvåpen og sprengstoff, kunne politiet melde at de hadde kontroll.

I går avhørte pakistanske politi de fire terrormistenkte som overlevde angrepet mandag. Angrepet var det andre i Lahore på kort tid, og førte til frykt for at volden i grenseområdene er i ferd med å nå hjertet at Pakistan.

Mehsud sier han har samlet medlemmer fra en rekke opprørsgrupper som nå vil gjennomføre angrep mot amerikanske soldater og NATO-soldater i Afghanistan.

USA utlovet i forrige uke en dusør på 5 millioner dollar for Mehsud, men dette fnyser opprørslederen av og sier amerikanerne i verste fall kan gjøre ham til martyr.

– Vi vil utføre vår hevn mot dem fra innsiden av Amerika, sier han.

– Dere har ingen anelse om hvordan vi kan hevne denne trusselen i Washington, inne i Det hvite hus.

Fra grenseområdene

USAs president Barack Obama har tidligere kalt al-Qaida for en «kreft som kan drepe Pakistan».

Innenriksminister Rehman Malik åpnet tirsdag for at «utenlandske hender» kan ha stått bak angrepet.

Mesteparten av volden i Pakistan har de siste årene funnet sted nordvest i landet, i grenseområdene nær Afghanistan. For få dager siden ble flere titall mennesker drept i et angrep mot en moské som var full av mennesker under fredagsbønnen.

- Terroristene kommer fra FATA (stammeområdene i nordvest. De får hjelp fra den andre sida av grensa. Hvor får de våpnene og de nye kjøretøyene? spurte Malik.

Personvernpolicy