De var Hitlers slaver

En sommerdag i 1942 ble dette bildet tatt illegalt fra et fjøs på Bodøgaard i Bodø. Det viser sovjetiske krigsfanger som bærer en død kamerat til hans siste hvile. Foto: Privat / SCANPIX
En sommerdag i 1942 ble dette bildet tatt illegalt fra et fjøs på Bodøgaard i Bodø. Det viser sovjetiske krigsfanger som bærer en død kamerat til hans siste hvile. Foto: Privat / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNy bok gir nye fortellinger om de sovjetiske krigsfangene i Norge.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB- Kjell T. Barøy): De sovjetiske krigsfangene i Norge ble behandlet svært ulikt fra leir til leir, til tross for at det ble gitt detaljerte direktiver fra nazimyndighetene i Tyskland.

Dette opplyser forsker og historiker Marianne Neerland Soleim, som i disse dager er på bokmarkedet med den bredeste framstillingen som hittil er skrevet om de 100.000 sovjetiske krigsfangene i Norge.

De ble brakt til landet av den tyske okkupasjonsmaktene for å brukes som slavearbeidere under byggingen av Hitlers arktiske jernbane, Der Polarbahn, samt til å bygge veier, flyplasser og festningsanlegg. 13.700 av krigsfangene døde.

Boken gir ikke bare innblikk i skjebnen til den største gruppen av sovjetiske krigsfanger, som var soldater fra Den røde armé. Vi får også følge enkeltskjebner til sovjetiske arbeidere som ble tvangssendt hit for å brukes som arbeidskraft av Organisation Todt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette var den nest største gruppen av de sovjetiske krigsfangene, og blant dem var 1.400 kvinner og 400 barn under 15 år. 150 av disse barna ble født på norsk jord i tysk fangenskap.

Tre søstre

Forfatteren lar oss følge de tre søstrene Nina, Olga og Katja, som 11-15 år gamle ble tvangssendt fra Hviterussland via den gang tyske Stettin (nå polske Szczecin) og København til Mo i Rana. Der ble de satt til hardt arbeid ved et tysk feltlasarett. Søstrene måtte starte arbeidsdagen klokken 4 om morgenen og stå på til 20 om kvelden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tredje største gruppen var flyktninger som hadde fulgt med Wehrmacht og Waffen SS under tilbaketrekningen fra fiendtlige områder.De fulgte med for å unngå å bli sendt tilbake til Stalin. Denne gruppen var ikke tvangsarbeidere. De hadde bedre levekår enn både tvangsarbeidere og krigsfanger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Soleim belyser grundig hvordan behandlingen av fangene var ulik fra leir til leir, blant annet avhengig av den lokale leirkommandants personlige egenskaper.

Direktiver om forpleiningen av fangene forelå fra sentralt hold i Tyskland, men det var ikke alltid samsvar mellom papirordrer og hva som skjedde i Norge, forteller Soleim.

Tynn suppe

En typisk dagsrasjon for en sovjetisk krigsfange i Norge var i de fleste tilfeller ca. 1 liter suppe til frokost, lunsj var ofte rester fra tidligere kveldsmåltid og til kvelds vanket det brød og kaffe, eller suppe.

En sjelden gang fikk krigsfangene litt kjøtt, poteter, ost eller fisk. Dagsrasjonen med brød var på 300 gram fram til de første månedene av 1945. Da ble den redusert til 220 gram.

Men rasjonene ble ikke alltid utdelt. Tyskerne gjennomførte et system med straffer som innebar at de nektet krigsfanger dagens matrasjon. For den minste ting var omkvedet fra de tyske vaktene: Nummer?... navn?... Ingen rasjon i dag!, skriver forfatteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men avvik fra sentrale retningslinjer kunne også skyldes mangel på mat. Et system av tilfeldigheter kunne med andre ord avgjøre fangers skjebne, sier Soleim til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Endret holdning

Forfatteren viser også hvordan lokalbefolkningens sympati og hjelp kunne avgjøre spørsmålet om liv eller død for krigsfanger.

Ut fra materialet hun har studert, mener hun å kunne se et mønster som gjentar seg. Det var lettere for norske kvinner og barn å stikke til sovjketiske krigsfanger en matpakke i ny og ne. Tyske vakter kunne da snu ryggen til og la det passere. Reaksjonen kunne derimot bli skarp om voksne menn prøvde det samme og ble avslørt. Det kunne resultere i arrestasjon, forteller Soleim.

I boken viser hun også et annet mønster som gjentar seg: Lokalbefolkningens sympati for de sovjetiske fangene forsterkes over tid, etter hvert som pinslene og elendigheten observeres. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om sovjetiske krigsfanger i Norge:

* En stor del av de sovjetiske soldatene som ble tatt til fange i Sovjetunionen i juni 1941, ble først sendt til Tyskland, deretter til Norge.

*Den første transporten av sovjetiske krigsfanger ble sendt til Norge i august 1941. Totalt ble det sendt 93.319 sovjetiske krigsfanger hit før tyskerne kapitulerte i mai 1945.

* Om lag 13.700 sovjetiske krigsfanger døde. Flere av leirene i Nord-Norge var rene dødsleirer på grunn av mangel på mat. På Trondenes ble det i 1945 rapportert om en grav som inneholdt 1.800 døde. En tredel av disse var blitt skutt. Resten hadde sultet i hjel.

* Det tyske naziregimet førte lenge en heller uklar diskusjon om hvorvidt sovjetiske krigsfanger skulle brukes som arbeidskraft eller ikke. Den endelige avgjørelsen ble tatt og bekreftet i november 1941.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Ansvarlig for arbeidsinnsatsen i Tyskland, Fritz Sauckel, bestemte hvor fangene skulle sendes og sørget for at store mengder sovjetiske krigsfanger og sivile tvangsarbeidere ble deportert til Norge.

* Det var krigsøkonomien som gjorde tyskerne avhengig av krigsfangenes slavearbeidskraft for å kunne gjennomføre de storstilte byggeprosjektene til Hitler.

(Kilde: Marianne Neerland Soleim: «Sovjetiske krigsfanger i Norge 1941-1945») (©NTB)