Kina topper Amnestys dødsstraffliste

Tallet på henrettelser verden over fortsetter å øke, heter det i en ny rapport fra Amnesty. Kina henretter flest, med Iran på andreplassen og Saudi-Arabia på tredje. Foto: AP/ Scanpix.
Tallet på henrettelser verden over fortsetter å øke, heter det i en ny rapport fra Amnesty. Kina henretter flest, med Iran på andreplassen og Saudi-Arabia på tredje. Foto: AP/ Scanpix.

<pKina henrettet i fjor flere mennesker enn resten av verdens land til sammen. I Europa er det bare Hviterussland som fortsatt bruker dødsstraff.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor ble nesten dobbelt så mange mennesker henrettet verden over som året før, viser en ny oversikt fra Amnesty International. Minst 2.390 mennesker ble henrettet i 2008, mot 1.252 året før.

Økningen skyldes først og fremst Kina, der 1.718 mennesker ble registrert henrettet. Dette er nesten en tredobling sammenlignet med 2007, og da er det vel å merke snakk om tallet på henrettelser som ble gjort offentlig kjent.

De virkelige tallene i både 2008 og andre år kan være langt høyere, mener Amnesty, ettersom antall henrettelser er en statshemmelighet.

OL-håpet brast

Forhåpninger om at tildelingen av sommer-OL 2008 til Beijing skulle skape et mildere klima, ble gjort grundig til skamme.

– Kina inntar den grusomme posisjonen som verdensmester i bruk av dødsstraff, framholder organisasjonen.

På andreplass på Amnestys liste kommer Iran, med minst 346 henrettelser i fjor. Iran følges av Saudi-Arabia med minst 102 og USA med 37, som er det laveste tallet siden 1995. Eneste europeiske land som gjorde bruk av dødsstraffen, var Hviterussland, der fire mennesker ble utsatt for juridisk avlivning i fjor.

Taust i Japan

Ifølge Amnesty blir dødsstraffen i dag brukt i til sammen 59 land, men mange av disse landene oppgir ikke tall på henrettelser. I et land som Japan omgis hengninger av dødsdømte med en mur av taushet.

– Dødsstraff er den mest grusomme, umenneskelige og nedverdigende straff. Halshogginger, elektrisk avliving, hengninger, giftsprøyter, skytinger og steininger har ingen plass i det 21. århundret, sier Amnestys generalsekretær Irene Khan i en pressemelding.

Menneskerettsorganisasjonen peker likevel på at det er positivt at stadig færre land bruker dødsstraff. Av de 59 landene som fortsatt har dødsstraff, var det bare 25 som tok den i bruk i 2008.

Mørketall

Likevel blir det fortsatt henrettet hundrevis av fanger verden over, og mørketallene er trolig høye.

– Bare i Kina er mørketallene etter alt å dømme langt høyere enn det som oppgis offisielt, mener Amnesty.

I 138 land er dødsstraffen gått ut av bruk, enten ved at den er fjernet fra lovbøkene eller ved at dødsdommer ikke lenger fullbyrdes. I fjor sluttet Argentina og Usbekistan seg til rekken av slike land, og helt nylig har den amerikanske delstaten New Mexico kommet til.

I et land som Irak er imidlertid antall henrettelser på vei opp.

I Norge ble dødsstraffen endelig avskaffet så sent som i 1979, da straffeformen ble tatt ut av den militære straffeloven. Den siste norske henrettelsen for forbrytelse i fredstid fant sted i 1876, den siste for forbrytelser under andre verdenskrig i 1948. (©NTB)

Personvernpolicy