Ny trussel fra sør

Ny trussel fra sør
Ny trussel fra sør

<pRussiske fly kan i fremtiden likegodt ”angripe” fra sør som fra nord.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan bli resultatet hvis Hugo Chavez står ved sitt ord om at russiske strategiske bombefly kan bruke baser i Venezuela som mellomlandingssted.

Det var i helgen at den etter hvert beryktede Hugo Chavez kom med utspillet som alvorlig kan ryste Nato, men spesielt USA. En russisk general snakket noen dager før om muligheten for å opprette baser på Cuba for sine strategiske bombefly. Hugo Chavez så en mulighet, og tok den. Først gikk meldingene ut på at Chavez åpnet for faste russiske flybaser i Venezuela, men dette ble raskt trukket tilbake. Men russiske fly kan likevel få et helt nytt operasjonsområde, helt på grensen til USA.

- Jeg sa til president Medvedev at hver gang russiske strategiske bombefly trenger et stopp i Venezuela, så er vi klare til å hjelpe, sa Chavez i sin ukentlige radiosending til folket i Venezuela.

Utstrakt samarbeid

En slik gjestfrihet er egnet til å skape bekymring i Washington, men foreløpig har president Obamas pressesekretær avstått fra å kommentere utviklingen. Samarbeidet mellom Russland og Venezuela har blitt stadig tettere siden Hugo Chavez kom til makten. Allerede har Venezuela kjøpt militært utstyr for milliarder av dollar. Blant annet har man gått til anskaffelse av de moderne AK 103-automatgeværene.

I fjor ble verden vitne til det første russiske flåtebesøket på den vestlige siden av Atlanterhavet. De lakoniske kommentarene fra amerikanske militære var da preget av mild overraskelse over at russerne faktisk hadde skip som tålte den lange turen.

Nye utfordringer for norske jagerpiloter

Selv om Norge de siste årene har blitt vant til å sende ut jagerfly for å identifisere russiske bombefly på øvingstokt i Norskehavet, vil Nato stå overfor en ny utfordring hvis de samme flyene både kan komme inn fra sør, likegodt som nord.

- Vår oppgave er å hevde norsk suverenitet, og den oppgaven håndterer vi daglig, sier pressekontakt ved Forsvarets operative hovedkvarter, Kjetil Eide, til ABC Nyheter.

Forsker Paal Sigurd Hilde ved Institutt for Forsvarsstudier sier en slik utvikling vil være ny, men at den ikke skal by på noen uforutsette utfordringer for Natos beredskap.

- Nato har den samme beredskapen i sør som i nord. Hvis et slikt fly skulle komme inn mot Europa vil det bli fulgt fra portugisiske Azorene, for så å bli eskortert av portugisiske, spanske eller franske jagerfly, sier han.

I dag overlater norske jagerfly rutinemessig til sine britiske kolleger når de russiske bomberne fortsetter forbi vårt ansvarsområde. TU-160, eller Blackjack som er Natos kallenavn på de russiske bombeflyene, har en rekkevidde på hele 12.000 kilometer, og kan tankes i luften. I fjor fløy to russiske bombefly av denne typen til Venezuela for å vise styrken i samarbeidet mellom statene.

Olje

Samtidig som russland fortsetter med sine militære ambisjoner på dørstokken til USA har man også inngått et storstilt økonomisk samarbeid med Venezuela. Landene skal danne et felles oljeselskap som vil bli et av verdens største. Detaljene om dette samarbeidet er ikke klare, men ifølge Hugo Chavez undertegnet man en avtale om dette i Østerrike for noen dager siden.

Disse meldingene som i klartekst forteller om en økt russisk tilstedeværelse i Venezuela og på Cuba sees også i sammenheng med gårsdagens tale fra president Dmitrij Medvedev som lovte en kraftig økning i de russiske forsvarsbudsjettene fra 2011.

At disse utspillene kommer nå, knappe to måneder etter at Barack Obama inntok Det hvite hus, blir ikke sett på som en tilfeldighet. Pressetalsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Robert Wood, avviste nylig å kommentere utviklingen, og lot det skinne gjennom at dette ikke er noe man nødvendigvis tror på før det skjer.

Politisk posering

Forsker Katarzyna Zysk ved Institutt for Forsvarsstudier mener utspillene kan sees på som en ren testing av Obama.

- Det at Obama har åpnet for dialog om nærmest alt som gjelder relasjonene mellom Russland, USA og NATO får nok Kreml til å prøve seg. Man kan godt si at de ser hvor langt de kan gå før USA reagerer. Samtidig ønsker de seg en så god forhandlingssituasjon som mulig. militært sett er det vanskelig å se noen fornuftig begrunnelse for utspillet – å plassere strategiske bombere i umiddelbar nærhet av et stort antall amerikanske flybaser er neppe noen god ide, sier hun til ABC Nyheter.

- Dette er først of fremst politisk retorikk, med potensielle politiske gevinster som mål: å presse USA under forhandlinger om missilforsvaret ved å vise hva en potensiell russisk militært respons kan være, markere seg som en militær stormakt, samt knytte sterkere bånd til Latin Amerika. På dette tidspunktet er det imidlertid kun politisk og psykologisk manøver, trolig mer beregnet på russisk og vestlig opinion enn på de politiske og militære beslutningstakere, fortsetter Zysk.

Barack Obama skal ha sendt et brev der man åpnet for å gjøre en byttehandel der det omstridte rakettskjoldet var på bordet, og selv om Obama selv har benektet dette i ettertid, er det et utspill som nok har fått russiske politikere til å klø seg litt i hodet.

Personvernpolicy