Svenska Akademien priser Askildsen

Kjell Askildsen hedres av Svenska Akademien.
Kjell Askildsen hedres av Svenska Akademien.

<pForfatteren Kjell Askildsen får Svenska Akademiens nordiske pris. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenska Akademien er best kjent for at de hvert år avgjør hvem som vinner Nobelprisen i litteratur. I dag ble det kjent at de tildeler den norske novelleforfatteren Kjell Askildsen sin nordiske pris for 2009.

Prisen utdeles til nordiske personer, som har gjort en betydningsfull innsats innenfor ett av Akademiens virksomhets- eller interesseområder. Den er på 350.000 svenske kroner og deles ut i Stockholm 1. april.

Kjell Askildsen regnes i dag som Norges mest betydningsfulle nålevende novelleforfatter. Han debuterte med novellesamlingen «Heretter følger jeg deg helt hjem» i 1953. Askildsen har fått Kritikerprisen to ganger, for novellesamlingene «Thomas F's siste nedtegnelse til allmennheten» (1983) og «Et stort øde landskap» (1991). Han har også blitt tildelt blant annet Aschehougprisen, Doblougprisen og Brages hederspris. Han har også jobbet som oversetter.

Askildsens bøker er oversatt til over 20 språk, blant dem engelsk, tysk, fransk og italiensk.

De siste års mottakere av Svenska Akademiens nordiske pris er Guðbergur Bergsson (2004), Göran Sonnevi (2005), Pia Tafdrup (2006) Jon Fosse (2007) og Sven-Eric Liedman (2008).

Personvernpolicy