ABC Nyheter presenterer Eliteserien 2009:Kort tur opp

KLAR: Sandefjord håper nykommeren Admir Rascic kan hjelpe laget til å beholde kontrakten i Tippeligaen 2009. Foto: Scanpix
KLAR: Sandefjord håper nykommeren Admir Rascic kan hjelpe laget til å beholde kontrakten i Tippeligaen 2009. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSandefjord rykket opp fra Adeccoligaen i fjor og er dermed tilbake i det øverste selskap i norsk toppfotball til sesongen 2009. Vi tror det blir tøft for laget, og at de er for avhengig av usikre faktorer til å holde seg. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Sandefjord Fotball

Stiftet: 10. september 1998

Hjemmebane: Komplett.no Arena

Kallenavn: Guttane

Trener: Patrick Walker

Kaptein: ikke bestemt

Fjorårets plassering: opprykk fra Adeccoligaen (2. plass)

Overganger inn: Erik Lamøy (Tromsdalen), Marciano Jose de Nascimento (NK Siroki Brijeg), Admir Rascic (FK Sarajevo) Matthew Allan (Bryne)

Overganger ut: Fredrik Thorsen (lagt opp), Fredrik Kjølner (lagt opp), Roger Gimre (Fram Larvik), Albert Krietziu (Fram Larvik), Kjell Johannesen (Fram Larvik)

Fem første kamper: Brann (h), Odd Grenland (b), Fredrikstad (h), Molde (b), Bodø/Glimt (h)

Linker: www.sandefjordfotball.no (offisiell hjemmeside), www.blahvalene.com (supporterklubb)

ABC Nyheters Tippeliga-tabell:

1: ?

2: ?

3: ?

4: ?

5: ?

6: ?

7: ?

8: ?

9: ?

10: ?

11: ?

12: ?

13: ?

14: ?

15: Sandefjord

16: Start

Sandefjord var det laget som tapte færrest kamper i Adeccoligaen i fjor med fire kamper uten poeng, men det spørs om det ikke blir langt flere når de tar steget tilbake i Eliteserien til årets sesong.

Ettersom hovedtrener Patrick Walker har mye spisskompetanse på det defensive har man hentet inn en assistenttrener med offensive gener i Nebojsa Novakovic. Den tidligere spissen kommer fra assistentrollen i svenske AIK og skal være med å sørge for at samhandlingen framover på banen er som den skal.

I løpet av vinterpausen har Sandefjord slått Start (3-1), Strømsgodset (1-0) og Aalesund (1-0), mens de har tapt mot Hønefoss (1-0) og Ljungskile (2-1). Mot Häcken ble det uavgjort (1-1).

Avhengig av Bugge Pettersen

Har et soleklart førstevalg i den rutinerte keeperen Espen Bugge Pettersen, som leverte en stabil og god sesong i fjor. Som konkurranse til han har Sandefjord hentet inn Matthew Allen fra Bryne. Sandefjord er imidlertid veldig avhengig av at Bugge Pettersen leverer i kamp etter kamp. Han kan få mye å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forsvarsrekken har de mistet Fredrik Kjølner, men under høsten i fjor spilte Birger Madsen og Alexander Gabrielsen godt på midtstopperplass og de fortsetter der i år. Uansett er det tynt besatt i det bakre ledd og skader og karantener kan bli skjebnesvangre.

På midtbanen stilles det store forventninger til den brasilianske midtbanespilleren Marciano som et defensivt anker. Han kan få et stort ansvar, men kan trenge tid til å tilpasse seg både spillestil og den type fotball som regjerer i Eliteserien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Marciano kan spille sammen med Ebrima Sohna sentralt. Sohna ble kåret til årets spiller av supporterne i fjor, og Sandefjord må håpe på at han fortsetter utviklingen.

På kantene figurerer trolig Erik Mjelde og Ørjan Røyrane når sesongen sparkes i gang.

Valgmuligheter helt framme

På topp har Sandefjord flere interessante muligheter. Toppscoreren fra i fjor, Kjartan Finnbogason, har gått skadet, men han vil være tilbake i spill til seriestarten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ellers kan trener Walker velge mellom spillere som Saric, Mane og Rascic. Sistnevnte er ny og skal fungere som en mobil tanksenter. Det er en rolle laget har savnet og som de håper er funnet i den bosniske angriperen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Keeper Espen Bugge Pettersen må ha en god sesong dersom Sandefjord skal ha håp om å overleve.Keeper Espen Bugge Pettersen må ha en god sesong dersom Sandefjord skal ha håp om å overleve.

Vi er usikre på om laget fra i fjor er godt nok til å sikre kontrakten og tror at de nye signeringene bør slå til fra start om laget skal havne på trygg grunn. Benken er ikke den beste, og laget er avhengig av å unngå skader og suspensjoner. Det er vanskelig gjennom en hel sesong.

Treneren: Patrick Walker

Godt likt blant fansen etter opprykket og en meget god sesong i fjor. Tok over etter Tor Todesens svake start og fikk god orden på laget. Blir beskrevet som en involverende, inkluderende og lyttende trener. - Han lytter til fansen og han er en trener som supporterne virkelig har tatt til sitt hjerte, sier leder for supporterklubben Blåhvalene, John Sigve Johnsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Profilen: Espen Bugge Pettersen

Den erfarne keeperen har vært i Sandefjord siden 2002 og blir viktig i kampen for å unngå nedrykk. Har spilt nesten 200 kamper for eliteserienykommeren, og laget er avhengig av at han innfrir og spiller godt gjennom en hel sesong. Har fått konkurranse av Matthew Allen siden i fjor, og Sandefjord må håpe at konkurransen på plassen kan bringe det beste ut av dem begge.

Dette mener klubben:

Arne Dokken, sportslig leder:

- Vi har som mål å etablere oss som et eliteserielag, og vi diskuterer ikke plasseringer. Treningskampene har variert noe, men mot Aalesund nå nylig var vi gode. Vi jobber med å forbedre oss på det vi var gode på i fjor og håper at de nye som er kommet inn kan tilpasse seg og heve laget.

Mulig startoppstilling:

Espen Bugge Pettersen - Martin Jensen, Birger Madsen, Alexander Gabrielsen, Rune Hansen - Erik Mjelde, Marciano Jose De Nascimento, Ebrima Sohna, Ørjan Røyrane - Malick Mane, Admir Rascic.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spillerstallen:

Målvakt:

1. Matthew Allen

12. Espen Bugge Pettersen

25. Mathias Raade Olsen

Forsvar:

2. Alexander Gabrielsen

3. Martin Jensen

4. Victor Demba Bindia

5. Birger Madsen

6. Rune Hansen

17. Olav Zanetti

Midtbane:

8. Espen Nystuen

13. Ørjan Røyrane

15. Ebrima Sohna

16. Samuel Isaksen

18. Erik Mjelde

20. Marciano Jose De Nascimento

22. Jon-Mikael Skaug

23. Samuel Camazzola

Angrep:

9. Samir Saric

10. Kjartan Finnbogason

11. Eirik Markegård

14. Malick Mane

19. Eirik Andre Lamøy

21. Admir Rascic