Overvåker skolearbeidet til 10.000 elever

<pHøgskolen i Nord-Trøndelag og Nord-Trøndelag fylkeskommune har tatt i bruk dataprogrammer som skal avsløre juks ved innleveringer, prøver og eksamener. Datatilsynet er skeptisk.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle elever ved videregående skoler i Nord-Trøndelag fylkeskommune (NTFK) har fått installert et overvåkingsprogram som logger hvilke operasjoner elevene gjør på sine skole-PC-er, skriver Adresseavisen.

– Det er viktig å understreke at programmet kun brukes i prøve- og eksamenssammenheng. Elevene må bekrefte overvåkingen ved å klikke på et ikon, og først da settes det i gang, forteller prosjektleder for digital kompetanse ved NTFK, Bjørg Helland.

6.000 elever i Nord-Trøndelag har fått egne skole-PC-er, og overvåkingsprogrammet er blitt installert i disse. Hvis faglærer mistenker juks på en prøve kan vedkommende få innsyn i loggen til eleven det gjelder. Læreren kan da se hvilke programmer og nettsider som ble benyttet under prøven.

Under en eksamen gjelder derimot andre regler, der må juksingen avsløres mens den pågår.

Hvis over 20 prosent av besvarelsen oppfattes som plagiat, går alarmen. Siden programmet ble tatt i bruk i fjor vår har tre elever blitt avslørt ved Høgskolen i Nord-Trøndelag. Alle tre ble utvist for ett semester.

Ifølge fylkeskommunen har Datatilsynet gitt grønt lys for bruk av programmet, men senioringeniør Atle Årnes i Datatilsynet er noe skeptisk. Han kjenner ikke til de programmene som er installert, men uttaler seg på generell basis.

– Skolen burde ha egne eksamens-PC-er, og informert godt hvis de skal overvåke. Jeg kan til en viss grad skjønne det i en eksamenssituasjon, men hvis programmet ligger i en PC som blir brukt privat også, så blir situasjonen en annen, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy