Snø=bilkrasj

Forsikringsselskapene melder om flere bilkrasj enn normalt etter snøværet i helgen. Foto: Scanpix.
Forsikringsselskapene melder om flere bilkrasj enn normalt etter snøværet i helgen. Foto: Scanpix.

<pSnøværet i helgen førte til en kraftig økning i antall bilskader. Nå bekymrer forsikringsselskapene seg for snø på tak.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke siden 1987 har det vært så mye snø i Oslo som det er nå. Søndag ble det målt 67 centimeter snø i hovedstaden. Bare i helgen kom det 12 centimeter med nysnø.

Alle forsikringsselskapene som ABC Nyheter har snakket med har merket en økning i antall bilskader som en følge av snøværet. Høye brøytekanter og dårlig brøytede veier gjør det vanskelig å ferdes i trafikken.

- Vi har ikke oppdaterte tall på bilskader, men når det er et så kraftig snøfall som vi hadde i osloområdet lørdag, ser vi en økning i antall bilskader på 100 til 150 prosent. Det er mest småskader, og vi ser ikke samme økningen i summer som vi ser på antall. På en helt ordinær vinterdag har vi cirka 60 bilskader. På en dag som lørdag kan dette øke til 150, uten at jeg har oppdaterte tall på det, sier informasjonsrådgiver Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige til ABC Nyheter.

Opptil 30 prosent økning

Også IF, Storebrand, og TrygVesta forteller at helgen førte til flere bilskader.

- Sist helg, fra fredag til søndag, hadde vi en økning på 30 prosent i antall skader. Det var mye ut- og innfart, og når det er sånt vær, ser vi gjerne 20-30 prosent økning, sier Jack Frostad, informasjonsdirektør i IF.

Sjekk været der du er.

Snøfallet kan ødelegge hytta

Nå snør det mer enn på lang tid i hyttekommunene i Sør-Norge. Det innebærer en stor belastning for mange hytter. En kubikkmeter snø kan veie opp mot 300 kilo. Det betyr at et tak med 100 kvadratmeter snø kan veie rundt 30 tonn.

- Hvis man gir blaffen i å rydde til tross for at man burde skjønt bedre, viser man uaktsomhet. I de verste tilfellene kan man vurdere avkorting av erstatningssummen, sier seniorrådgiver Roald Stigum Olsen i TrygVesta.

- Vi har også registrert skader som følge av tung snø på tak. Dette gjelder også snø som har ramlet ned og skadet omkringliggende ting, som biler, sier informasjonssjef Hanne Gudding i Storebrand til ABC Nyheter.

Personvernpolicy