Frykter ødelagt Lerkendal

UTFORDRING: Banemannskapet på Lerkendal frykter bilder som dette under serieåpningen mot Vålerenga. Slik så det ut i Trondheim 7. mars år 2000. Årets seriestart er bare én uke senere. (Foto: Scanpix)
UTFORDRING: Banemannskapet på Lerkendal frykter bilder som dette under serieåpningen mot Vålerenga. Slik så det ut i Trondheim 7. mars år 2000. Årets seriestart er bare én uke senere. (Foto: Scanpix)

<pMye snø og kulde i Trondheim gjør sitt til at RBK frykter en ødelagt gressmatte i mai. De skulle gjerne sett at seriestarten kom senere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik spilles første runde

Til tross for en snørik vinter er ikke Rosenborg nevneverdig bekymret for gressmatta til den rekordtidlige seriestarten mot Vålerenga 15. mars. Det er tiden etter som bekymrer banemannskapet i Trondheim.

- I og med at vi har mistet nesten én måned så er det naturlig at det vil bli tøft for gressmatta. Vi har tro på at det til serieåpningen mot VIF vil være fine spilleforhold, men det er et større usikkerhetsmoment litt hvordan banen vil se ut senere.

- Jeg ser ikke bort i fra at det vil være dårlige spilleforhold til kampene som spilles i slutten av april og i mai måned, sier Anders Øien, banemester på Lerkendal, til ABC Nyheter.

Gjerne senere

Halvparten av kampene i den første serierunden spilles på et stadion med naturgress som underlag, deriblant Lerkendal. Øien skulle gjerne sett at seriestarten kom senere enn hva tilfellet er i år.

- Gjennom spill i Champions League er vi i Rosenborg ikke ukjente med å arrangere kamper vinterstid, men det er ikke bra for en gressmatte å bli utsatt for så stor slitasje når det er så vanskelige vekstforhold som det vil være i mars. Vi må bare gjøre det beste ut av det, fortsetter Øien.

Han skulle aller helst sett at seriestarten ikke kom før i april.

- Det er noe vi ikke får gjort noe med, men vi skulle gjerne sett at åpningen var senere enn dét den er i år.

Jobber på spreng

I disse dagerjobber banemannskapet på Lerkendal alt det de kan for å får banen klar til åpningen mot Martin Andresens Vålerenga. Øien sier blant annet at et provisorisk drivhus er tatt i bruk for å få så optimale forhold som mulig.

- Jeg kan ikke huske sist vi hadde de utfordringene vi har i år med tanke på snømengder og antall dager med «blå» temperaturer. Vi har både en plastduk og et drivhus på deler av banen liggende ute. Inne i drivhuset er det godt og varmt, rundt 20 grader. Der er det fine vekstforhold.

Kampdag kritisk

I tillegg til Trondheim spilles det åpningskamper i tre andre byer hvor det er naturgress på fotballstadionet. Lyn møter Molde i Oslo, Sandefjord tar i mot Brann i Vestfold mens det i Stavanger er duket for kampen Viking-Odd Grenland.

På Ullevaal (Oslo) er man i rute, men erkjenner at man er sårbare for dårlig vær.

- Slik det er nå så vil det ikke være noe problem å gjennomføre kamp, men det er helt klart en utfordring å starte så tidlig. Tiden vi nå er inne i, og vil være en stund, er ustabil og man vet aldri hva som kan skje. Men på bakgrunn av at vi bare er vel tre uker unna starten så ser ting veldig bra ut, sier banemester på landskamparenaen, Finn Ericsson, til ABC Nyheter som forteller at han per dags dato ser utover et snøfritt Ullevaal stadion.

- Vi har på underlagsvarmen for fullt derfor ser det OK ut nå, sier Ericsson.

Selv om han er optimistisk med tanke på 15. mars er han usikker på om spillerforholdene blir gode om knappe tre uker. Spesielt én dag blir kritisk.

- Kommer det snø på selve kampdagen, da vil det bli vanskelig. Banen er fra før veldig «tynn» og sårbar så et snøfall, kombinert med kamp, kan gjøre store skader på gressmatta.

Selv om det skulle komme ytterligere mengder med snø er ikke Ericsson bekymret for å få ryddet tribunen nok til at det er forsvarlig å slippe inn publikum på kamp.

- Det er bare snakk om menneskelig kapasitet. Det kan vi styre helt selv og da er det bare å sette nok folk i sving. Det er verre med gress som trenger gode forhold for å vokse.

Slik så det ut da Tromsø og Start møttes til dyst på Alfheim i slutten av oktober 2006. Det er ingen umulighet at dette kan være bilder vi får se på åpningsdagen også i årest sesong. (Foto: Scanpix)Slik så det ut da Tromsø og Start møttes til dyst på Alfheim i slutten av oktober 2006. Det er ingen umulighet at dette kan være bilder vi får se på åpningsdagen også i årest sesong. (Foto: Scanpix)