Slakter Frps skremselsrapport

<p>Rapporten Siv Jensn brukte som grunnlag for å snakke om snikislamisering i Norge slaktes av professor i religionsvitenskap.  Foto: Scanpix</p>
Rapporten Siv Jensn brukte som grunnlag for å snakke om snikislamisering i Norge slaktes av professor i religionsvitenskap.  Foto: Scanpix

<pRapporten som Frp-formann Siv Jensen bruker som grunnlag når hun advarer mot snikislamisering i Norge, slaktes av forskermiljøet i Sverige. Det sier en kjent svensk religionsprofessor. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten Jensen viste til under sin tale til landsstyret lørdag, er laget av den svenske forsvarshøyskolen. I rapporten blir bydelen Rosengård i Malmö trukket fram som et sted der islamske ekstremister får herje fritt. Jensen advarte mot snikislamisering og «gettoisering» her hjemme.

Professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Uppsala, Mattias Gardell, mener den omstridte rapporten er laget på bestilling av regjeringen. Han beskriver den rett ut som useriøs.

Ler av den

– I rapporten brukes dramatiske formuleringer om at dette er et skrekksamfunn. Problemet er at vi ikke får et riktig bilde av hvordan samfunnet ser ut. Når en politiker bruker rapporten, viser det at hun er useriøs, sier Gardell til Dagbladet.

Han er ikke overrasket over at Frp trekker fram skrekkeksempler, men synes det er beklagelig at en rapport som ikke holder vitenskapelig nivå, brukes slik.

– I forskermiljøet ler vi at den. Den inneholder ingenting som har noe med vitenskapelig dokumentasjon å gjøre, sier Gardell.

Foss reagerer

Høyres Per-Kristian Foss sammenligner Jensens angrep på islam med angrepene på jødene i mellomkrigstiden.

– Det har visse likhetstrekk med mellomkrigstidens frykt for andre minoriteter, i dette tilfellet jøder, sier Foss til NRK.

– Det er jo rett og slett ikke sant at det drives noen islamisering av det norske samfunn, mener Foss. (©NTB)

Personvernpolicy