Minst 73 døde i gruveulykke i Kina

<div>SØRGER: Etterlatte sørger over tapene av liv etter at en gruve i Taiyuan i Shanxi-provinsen nord i Kina eksploderte. (Foto: AP Photo/Xinhua, Yan Yan) </div>
SØRGER: Etterlatte sørger over tapene av liv etter at en gruve i Taiyuan i Shanxi-provinsen nord i Kina eksploderte. (Foto: AP Photo/Xinhua, Yan Yan)

<pTallet på omkomne i gruveulykken nord i Kina fortsetter å stige. Samtidig øker kravene om at kinesiske myndigheter rydder skikkelig opp i de livsfarlige arbeidsforholdene i gruveindustrien. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beijing (NTB-AP-AFP): Søndag formiddag sto tallet på omkomne i eksplosjonsulykken ved byen Gujiao i Shanxi-provinsen på 73, mens flere titall var savnet. For 21 av de 113 som var innlagt på sykehus, ble tilstanden beskrevet som kritisk.

Utenfor Tunlan-gruva i Guijao ventet kolleger på nyheter om de minst 65 som fortsatt var innesperret. – Jeg skulle egentlig vært der nede, men jeg byttet skift med en arbeidskamerat, fortalte en arbeider som ikke ville oppgi navn.

Brann

Gruva ble rammet av en eksplosjon før daggry søndag, mens 436 arbeidere var på jobb. Søndag formiddag norsk tid brant det fortsatt i gruvegangene, og redningsmannskapene hadde en svært vanskelig oppgave.

De fleste av de skadde dreide det seg om kullosforgiftning, sa leger ved et lokalt sykehus til nyhetsbyrået Xinhua. Kullos er en livsfarlig gass som inneholder karbon monoksid og som kan frigis ved ufullstendig forbrenning av kull – som for eksempel ved gruvebranner.

Tunlan-gruva produserer hvert år fem millioner kull som brukes i framstilling av koks til den kinesiske stålindustrien. Kinas økonomi er i rask vekst, stålproduksjoner går alt det remmer og tøy kan holde, og etterspørselen etter koks – og dermed kull – er enorm.

Verste

Kinas president Hu Jintao og statsminister Wen Jiabao ga søndag ordre om at alt som sto i menneskelig makt skulle gjøres for å redde de overlevende etter ulykken i Gujiao. Ulykken der er den verste i sitt slag i Kina siden 105 omkom i en gruveeksplosjon i desember 2007.

Kineserne er rystet over avsløringer av dårlige arbeidsforhold og elendig sikkerhet i gruveindustrien. Kinesiske myndigheter har i årevis lovet å rydde opp i denne industrien, der mange av arbeiderne er fattigfolk fra landsbygda som flakker om på jakt etter jobber.

Men oppryddingsarbeidet er vanskelig, ikke minst fordi deler av gruveindustrien ikke står under noen direkte offentlig kontroll. Ifølge nyhetsbyrået AP er nesten 80 prosent av de 16.000 gruvene småforetak som drives uten tillatelse fra myndighetene. (©NTB)

Oppdatert klokken 10.40

Personvernpolicy