Heftig strid om genmodifisert mais i EU

Genmodifisert eller ikke? Ministre kan mene, Brusselbyråkratiet avgjør. Foto: Colourbox
Genmodifisert eller ikke? Ministre kan mene, Brusselbyråkratiet avgjør. Foto: Colourbox

<pEU-kommisjonen klarte ikke å tvinge gjennom genmodifisert mais i Frankrike og Hellas denne uka. Men byråkratiet i Brussel får siste ord.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU har denne uka vært åsted for en dramatisk tvekamp mellom den overnasjonale EU-kommisjonen - og nasjonale folkevalgtes makt.

Stridens kjerne er om Hellas og Frankrike skal tvinges til å oppheve det forbudet landenes myndigheter har nedlagt mot dyrking av genmodifiserte maistyper i sitt landbruk.

Vil ikke ha Monsanto-mais

I 2006 nedla Hellas et midlertidig forbud mot Monsantos genmodifiserte maissort MON810. 8. februar 2008 meddelte Frankrike at de fulgte etter.

Det skjedde trass i at Kommisjonen har fått gjennom at genmodifiserte organismer (GMO) etter søknad skal bli tillatt i hele EUs indre marked. Og disse maissortene er godkjent.

Liten støtte for Kommisjonen

På et møte i EUs Stående komité for matvarekjeden og dyrehelse, kom spørsmålet om forbudet i Hellas og Frankrike opp denne uka. Kommisjonen la fram et forslag om å pålegge de to ulydige landene å oppheve sitt forbud.

Men Kommisjonen fikk støtte fra bare ni av EUs 27 medlemsland.

For å få opphevet forbudet, trengtes det kvalifisert flertall. 16 land stemte imot eller avholdt seg fra å stemme, mens Malta og Tyskland ifølge det franske nyhetsbyrået AFP ikke deltok i det hele tatt.

Gen-industrien øyner håp

Organisasjonen for genteknologi-industrien i Europa, Europa-Bio, er likevel fornøyd med utviklingen.

- Avstemningen viser at flere og flere medlemsstater følger vitenskapen i spørsmålet om sikkerhet ved disse genmodifiserte produktene, og at de lytter til stemmene fra sine bønder, sier administrerende direktør Nathalia Moll i en pressemelding etter komitemøtet.

«13 millioner bønder kan ikke ta feil», skriver EuropaBio og viser til at så mange bønder verden over nå dyrker genmodifiserte avlinger.

- Også Europas bønder må få dette valget, heter det fra organisasjonen.

Den som ler sist…

Ifølge EUs prosedyrer må Kommisjonen da reise forslaget om å pålegge Hellas og Frankrike å oppheve sitt GMO-forbud, for ministrene.

Blir det ikke kvalifisert flertall i EUs ministerråd, er det rett og slett opp til byråkratene i EU-kommisjonen å fatte en avgjørelse.

Solheim med GMO-sak i fanget

I Norge kan dagens SV-ledede Miljøverndepartement bli det første som godkjenner genmodifisert mais til fôr og mat.

Departementet har siden juni i fjor sittet på en anbefaling fra Direktoratet for naturforvaltning om å godkjenne to GMO-maissorter som man ikke ønsker å dyrke i Norge, men vil tillate å kjøpe fra utlandet.

28 norske organisasjoner skriver nå et brev til regjeringen og appellerer om at den avviser søknaden.

«Maisen NK603 er genmodifisert til å tåle sprøyting med glyfosat. En fersk studie viser at selv i små mengder er glyfosat giftig for mennesker og dyr. Maisen T25 er genmodifisert til å tåle sprøyting med glufosinat-ammonium, som er forbudt brukt på mais i Norge og EU fordi dette sprøytemiddelet kan gi akutte og kroniske skadevirkninger (på hjerne, forplantningsevne og foster) i pattedyr inkludert mennesker.», skriver organisasjonene.

Disse har skrevet under:


Biodynamisk forening
Caritas Norge
Debio
FIAN Norge
Forbrukerrådet
Framtiden i våre hender
Greenpeace
Grønn Hverdag
Kirkens Nødhjelp
Kristelig Folkepartis Ungdom
Natur og Ungdom
Norges Birøkterlag
Norges Bondelag
Norges Bygdekvinnelaget
Norges Bygdeungdomslag
Norges Kvinne- og Familieforbund
Norges Miljøvernforbund
Norges Naturvernforbund
Norsk Bonde- og Småbrukarlag
Norsk Landbrukssamvirke
Norsk Økologisk Korndyrkerforening
Norsk Thyreoideaforbund
Oikos
Spire – Utviklingsfondets ungdom
Senterungdommen
Sosialistisk Ungdom
Utviklingsfondet
WWF

Personvernpolicy