Heftig strid om genmodifisert mais i EU

Genmodifisert eller ikke? Ministre kan mene, Brusselbyråkratiet avgjør. Foto: Colourbox
Genmodifisert eller ikke? Ministre kan mene, Brusselbyråkratiet avgjør. Foto: Colourbox

<pEU-kommisjonen klarte ikke å tvinge gjennom genmodifisert mais i Frankrike og Hellas denne uka. Men byråkratiet i Brussel får siste ord.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU har denne uka vært åsted for en dramatisk tvekamp mellom den overnasjonale EU-kommisjonen - og nasjonale folkevalgtes makt.

Stridens kjerne er om Hellas og Frankrike skal tvinges til å oppheve det forbudet landenes myndigheter har nedlagt mot dyrking av genmodifiserte maistyper i sitt landbruk.

Vil ikke ha Monsanto-mais

I 2006 nedla Hellas et midlertidig forbud mot Monsantos genmodifiserte maissort MON810. 8. februar 2008 meddelte Frankrike at de fulgte etter.

Det skjedde trass i at Kommisjonen har fått gjennom at genmodifiserte organismer (GMO) etter søknad skal bli tillatt i hele EUs indre marked. Og disse maissortene er godkjent.

Liten støtte for Kommisjonen

På et møte i EUs Stående komité for matvarekjeden og dyrehelse, kom spørsmålet om forbudet i Hellas og Frankrike opp denne uka. Kommisjonen la fram et forslag om å pålegge de to ulydige landene å oppheve sitt forbud.

Men Kommisjonen fikk støtte fra bare ni av EUs 27 medlemsland.

For å få opphevet forbudet, trengtes det kvalifisert flertall. 16 land stemte imot eller avholdt seg fra å stemme, mens Malta og Tyskland ifølge det franske nyhetsbyrået AFP ikke deltok i det hele tatt.

Gen-industrien øyner håp

Organisasjonen for genteknologi-industrien i Europa, Europa-Bio, er likevel fornøyd med utviklingen.

- Avstemningen viser at flere og flere medlemsstater følger vitenskapen i spørsmålet om sikkerhet ved disse genmodifiserte produktene, og at de lytter til stemmene fra sine bønder, sier administrerende direktør Nathalia Moll i en pressemelding etter komitemøtet.

«13 millioner bønder kan ikke ta feil», skriver EuropaBio og viser til at så mange bønder verden over nå dyrker genmodifiserte avlinger.

- Også Europas bønder må få dette valget, heter det fra organisasjonen.

Den som ler sist…

Ifølge EUs prosedyrer må Kommisjonen da reise forslaget om å pålegge Hellas og Frankrike å oppheve sitt GMO-forbud, for ministrene.

Blir det ikke kvalifisert flertall i EUs ministerråd, er det rett og slett opp til byråkratene i EU-kommisjonen å fatte en avgjørelse.

Solheim med GMO-sak i fanget

I Norge kan dagens SV-ledede Miljøverndepartement bli det første som godkjenner genmodifisert mais til fôr og mat.

Departementet har siden juni i fjor sittet på en anbefaling fra Direktoratet for naturforvaltning om å godkjenne to GMO-maissorter som man ikke ønsker å dyrke i Norge, men vil tillate å kjøpe fra utlandet.

28 norske organisasjoner skriver nå et brev til regjeringen og appellerer om at den avviser søknaden.

«Maisen NK603 er genmodifisert til å tåle sprøyting med glyfosat. En fersk studie viser at selv i små mengder er glyfosat giftig for mennesker og dyr. Maisen T25 er genmodifisert til å tåle sprøyting med glufosinat-ammonium, som er forbudt brukt på mais i Norge og EU fordi dette sprøytemiddelet kan gi akutte og kroniske skadevirkninger (på hjerne, forplantningsevne og foster) i pattedyr inkludert mennesker.», skriver organisasjonene.

Disse har skrevet under:


Biodynamisk forening
Caritas Norge
Debio
FIAN Norge
Forbrukerrådet
Framtiden i våre hender
Greenpeace
Grønn Hverdag
Kirkens Nødhjelp
Kristelig Folkepartis Ungdom
Natur og Ungdom
Norges Birøkterlag
Norges Bondelag
Norges Bygdekvinnelaget
Norges Bygdeungdomslag
Norges Kvinne- og Familieforbund
Norges Miljøvernforbund
Norges Naturvernforbund
Norsk Bonde- og Småbrukarlag
Norsk Landbrukssamvirke
Norsk Økologisk Korndyrkerforening
Norsk Thyreoideaforbund
Oikos
Spire – Utviklingsfondets ungdom
Senterungdommen
Sosialistisk Ungdom
Utviklingsfondet
WWF

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus