Tegn i tiden

Vil du være min Valentin? Foto: Colourbox.
Vil du være min Valentin? Foto: Colourbox.

<pDen verdensomspennende økonomiske krisen gir seg både store og små utslag i folks liv. Noen dystre, andre rare, mens andre igjen viser at mennesket er en oppfinnsom rase. Her følger noen tegn i tiden.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva med å kjøpe et hus på tvangsauksjon til din kjære? I anledning Valentindagen denne helgen frister den amerikanske eiendomsmeglerkjeden RealtyTrac sine kunder med at et nytt hus vil gjøre mye mer inntrykk enn en bukett roser eller en konfekteske. «Med over 1,5 millioner hus på tvangssalg på våre nettsider, kan du lett gjøre en god handel som verken knuser hjertet eller lommeboken», reklamerer meglerfirmaet.

Noen tenker på hus, andre tenker mest på sine kjæledegger. I Amsterdam har en dyreverngruppe opprettet en matbank for kjæledyr slik at folk med dårlig råd fortsatt skal ha mulighet til å gi sine firbeinte venner mat, melder avisa Parool.

Blankt og skinnende

I USA har salget av blanke og skinnende kjendisblader falt med over 10 prosent i løpet av det siste halvåret i 2008, ifølge The New York Times. Men i motsetning til de aller fleste kjendisromanser, er det noen som har en lykkelig slutt. Kjendisbladet People melder om en omsetningsøkning på 2 prosent.

Mindre blankt og skinnende blir det også i Brasil, der den økonomiske krisen setter sitt preg på karnevalsforberedelsene. Mange butikker melder om sviktende salg av kostymer og annet utstyr som brukes i de storslåtte paradene i Rio de Janeiro og andre brasilianske byer. Flere byer har valgt å avlyse hele karnevalsfeiringen.

Jakten på jobb

Forleden dag trosset hundrevis av folk det iskalde været i Chicago og stilte seg i kø utenfor byens Wrigley Field-stadion, hjemmebanen til baseballaget Chicago Cubs. Ikke på jakt etter billetter, men på jakt etter jobb. Klubben holdt nemlig en jobbmesse der de tilbød en rekke sesong- og deltidsstillinger.

I disse dager er det også hardt å være økonomistudent. En undersøkelse viser at 75 prosent av amerikanske handelshøyskoler melder om markant nedgang i rekrutteringen av studenter til jobber i finanssektoren, bankvesen og eiendomsmeglingsbransjen. Det er knallhard konkurranse om jobbene, og enhver student må være klar over at kun de beste får muligheten, sier direktør Kim Harrell i MBA Career Services Council, som står bak undersøkelsen.

– Fortell din historie

Det demokratiske partiet i USA ber folk sende inn sine historier om hvordan det er å leve i disse økonomiske krisetider. «Historiene kan være om hvordan man takler krisen i hjem over hele landet, i familier der noen har mistet jobben, der foreldre strever med å få betalt avdrag på sine lån, og der man ikke lenger har nok til å betale skolepenger», heter det i oppfordringen fra partiet. Historiene skal legges ut på nettet.

I USA kan konkursrammede teatre også få gode råd om hvordan de best mulig kan overleve krisen hos Kennedy – senteret for utøvende kunst i Washington. Senteret tilbyr blant annet gratis veiledning i budsjettstyring og hvordan man på best mulig måte kan gjennomføre pengeinnsamlinger.

Sjokoladehåp

Men alt er ikke helsvart, noen lysglimt er å spore. Blant annet i Japan, der det tradisjonelt sett er kvinnene som gir sjokolade til sine utkårede på Valentindagen.

En spørreundersøkelse viser at 71 prosent av de spurte sier at de vil kjøpe valentingave til sin kjære i år, finanskrise eller ei. Det er en økning på 5 prosent fra året før.

Som mange allerede vet; det er alltids litt trøst å finne i en sjokoladebit. (©NTB)

Personvernpolicy