Børshandlede fond/ETF

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ETF er en type indeksefond som kan kalles børshandlede fond på norsk. Dette er verdipapirer som er konstruert for eksakt å følge en indeks. Indeksen kan være flere typer indekser, blant annet aksjeindekser og råvareindekser.

Dette gjør det svært enkelt å komme seg inn i forskjellige markeder. I stedet for å investere i en rekke forskjellige aksjer, trenger du bare å kjøpe en EFT på dette markedet.

EFT er glimrende egnet for å erstatte passive fond. Fordelen med denne typen indeksfond er at kostnadene er svært lave. Du kan ta del i verdiututviklingen i indeksen til en lavere kostnad enn du kan i noe annet indeksfond.

EFT handles på børs (derav navnet). Du handler det som en hvilken som helst aksje. Teknisk sett handler du altså ikke dette som et fond. Derfor passer ikke denne formen inn i en fast spareplan.

Indeksfond utstedes av store og solide selskaper. Dette er viktig fordi hvis selskapet går konkurs taper du verdien på dette papiret. Både i Norge og internasjonalt er det ingen fare for at dette skal skje. Uansett er denne risikokomponenten svært liten i forhold til den risikoen som ligger i aksjemarkedet.

Kostnadene kan vi si består av tre komponenter:

  • Kostnad ved aksjehandelen
  • Årlig kostnad på ETF
  • Forskjellen mellom kjøps- og salgskurs (spread)

Når du handler en aksje over nettet koster det under100 kroner per handel. Hvor høy prosentandelen blir, avhenger av hvor mye du handler for. Handler du for 25.000 kroner med en kurtasje på 80 kroner er denne kostnaden 0,3 %. Den årlige kostnaden ligger i området 0,1 % til 0,75 %. Forskjellen mellom kjøps- og salgskurs kan være opp til 0,5 %.

I de norske markedet er to indeksfond som er konstruert for å følge markedet. Dette er:

  • DNB NOR OBX utstedt av DNB NOR
  • XACT OBX utstedt av Handelsbanken

Begge har en årlig kostnad på 0,3 %. Forskjellen mellom kjøps- og salgskursen ligger i området 0,3 % til 0,4 %.

Personvernpolicy