Høyrentekonto

Det viktigste kiteriet for valg av høyrentekoto er renten på innkuddsbeløpet ditt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les mer om bankinnskudd

Bankinnskudd

Særvilkårskonto

Fastrenteinnskudd

BSU

Sikring av bankinnskudd


Kalkulatorer/Oversikter:

Høyrentekalkulator
Kalkulator som gir deg de beste rentetilbudene, og hva de største bankene tilbyr. Kalkulatoren viser deg en liste over det beløpet du legger inn.

Høyrenteoversikt
Viser de fem beste bankene på seks ulike beløp.

Hva vokser et sparebeløp til
Med denne kalkulatoren kan du regne ut hvor mye et fast sparebeløp vokser til, og/eller se hva et startbeløp vokser til.

Eksterne ressurser:

Banksparebarometer
Finansportalens høyrenteoversikt. Denne lenker inn til «Flytende rente uten bruksbegrensninger» med et beløp på 150.000 kroner.

Det er flere momenter å ta hensyn til når du skal velge høyrentekono.

Renten

Når du skal plassere penger på høyrentekonto, er det viktigste hvilken effektiv rente du får på innskuddsbeløpet ditt. Det er enkelt å flytte over pengene til en annen høyrentekonto, så det er ikke farlig å hoppe på nye tilbud så lenge innskuddet er sikret.

Hvilke beløpstrinn gjelder renten for

Hvis beløpet du har inne varierer en del, er det viktig å se på rentesatsene på alle trinnene. Noen banker tilbyr god rente først fra et visst beløp. Ved passering av et trinn gjelder den nye renten fra første krone. Det er kun noen ytterst få unntakstilfeller der renten gjelder innenfor hvert enkelt trinn.

Bruksmulighetene

En annen viktig sak er å se på bruksmulighetene på kontoen. Det mest forbrukervennlige av banken er å tilby en kombinert lønns- og høyrentekonto. Da slipper man å føre penger frem og tilbake. Men dette er de færreste bankene som gjør.

De fleste bankene tilbyr høyrentekonto som ikke er girodisponibel, samt at kontoen har et visst antall gebyrfrie uttak per år. Uttak utover dette straffes med et gebyr (i området 1 til 3 %). Men flere banker med meget god rente tilbyr nå høyrentekonti med fritt antall uttak.

Det er ikke alltid så farlig at du ikke kan ta ut penger så ofte du vil, hvis de likevel skal stå lenge. Du kan for eksempel kombinere en høyrentekonto med fritt antall uttak, men en mer restrektiv som gir høyere rente.

Varierer hvem som er best

Det er sjelden at én bank er best på alle innskuddsstørrelser. Spesielt på større beløp, fra 500.000 kroner og oppover, kommer det til flere banker med gunstige tilbud. Du må altså velge den banken som har høyest renten for akkurat ditt beløp.

Historikken er også viktig når du skal vurdere banktilbudene. En bank som har ligget stabilt på toppen av rentebarometrene i flere år er å foretrekke.

Noen banker tilbyr bedre vilkår til kunder som har kjøpt et fordelsprogram (eller er kvalifisert til det). Men dette er ikke så utbredt blant høyrentetilbud som det er på lån.

Definisjonen på en høyrentekonto

Grensen for at vi skal regne den som en høyrentekonto er at det er minst ett fritt uttak i løpet av året.

Rentebindingsperioden må ikke overstige 3 måneder. Er den over dette, regner vi det som fastrente.

Det må heller ikke være et krav om at du skal ha pengene stående så og så lenge for å oppnå en viss rente.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.

Personvernpolicy