Meny

Nedbetaling av gjeld

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å nedbetale gjeld kan sees på den sikreste formen for sparing.

Kalkulator

Lånesamlingskalkulator
Sjekk hvor mye du kan spare ved å samle dyre smålån inn i et nytt lån.

Boliglånskalkulator
Kalkulatoren viser de beste og de største lånegiverne innenfor 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.

Høyrentekalkulator
Kalkulator som gir deg de beste rentetilbudene, og hva de største bankene tilbyr. Kalkulatoren viser deg en liste over det beløpet du legger inn.

Gjeldsnedbetaling er den sikreste formen for sparing. Renten du sparer vil være høyere enn det du kan oppnå på innskuddskonti. Dine eksisterende lån setter dermed en grense for hvilke plasseringer som er aktuelle. Det er meningsløst å benytte seg av en spareform som gir lavere forventet avkastning enn det du betaler på lånet.

Betal alltid ned det dyreste først

Du skal alltid sammenligne med det dyreste lånet du har. Et billån er normalt dyrere enn et boliglån og skal nedbetales i sin helhet før det lønner seg å betale en krone i avdrag på boliglånet.

Nedbetaling må være større enn verdifall

For at nedbetaling av lån skal telle som sparing, må nedbetalingen være større enn verdifallet på objektet det finansierer. På boliglån er dette greit, fordi prisene vil stige over tid. På billån stiller det seg annerledes. Her faller bilen kraftig i verdi hvert år, avhengig av prisen. Hvis verdifallet er på 30.000 kroner, må du i hvert fall nedbetale lån med et større beløp enn dette for at det skal regnes som sparing.

Et viktig poeng når det gjelder boliglån er at de billigste lånene ligger innenfor 60 prosent til 75 prosent av verdien på boligen. Lån som ligger høyere enn dette kan i mange tilfeller gjøre hele lånet mye dyrere. Marginalrenten på lånet utover 60 til 75 prosent kan derfor være vesentlig høyere enn det det ser ut til ved første øyekast.

Boliglån og aksjefond

Konsekvensen av dette er at forventet avkastning på aksjefond ligger godt under det du betaler marginalt på boliglånet. Det er først når du har kommet ned til gunstigste rentesatsen at du kan forvente at avkastningen på aksjer og aksjefond langsiktig vil ligge over lånerenten.

Du kan regne med at de billigste lånene, med sikkerhet innenfor 60 til 75 prosent av omsetningsverdien, normalt vil ligge ca. 0,75 % over de beste høyrentekontiene. Det er nå store forskjeller mellom bankene på dette området, noen høyrenekontoer ligger nå faktisk godt over de gunstigste boliglånsrentene.

Kalkulatorer:

Boliglånskalkulator

Høyrentekalkulator

Mange lån med svært god sikkerhet ligger langt over dette. Blant annet prises små lån mye høyere hos mange av bankene.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus