Meny

- Absurd å verne Lofoten og Vesterålen for fisken

Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å la risikoen for minimale tap for fiskeriene gå foran muligheten for flere hundre milliarder kroner i olje- og gassinntekter fra Lofoten og Vesterålen er «absurd» mener NHH-professor Rögnvaldur Hannesson.

– Hele debatten om å unndra havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen fra framtidig oljevirksomhet framstår som merkelig. Det er ingen som måler verdiene opp mot den minimale risikoen for tap, sier Hannesson til NTB.

Under fiskerikonferansen Håp i Havet på Fiskerihøgskolen i Tromsø onsdag la økonomiprofessoren ikke fingrene imellom da han argumenterte for at oljeindustrien bør få fri adgang til de områdene de måtte ønske langs sokkelen. Det er ifølge Hannesson verdt risikoen.

– Vi snakker om å ofre verdier for flere hundre milliarder kroner målt opp mot mulige tap for fiskeriene målt i millioner, der sannsynligheten for en ulykke som får konsekvenser for fiskeriene måles i promiller, argumenterte Hannesson.

Liten risiko

Han tar utgangspunkt i risikoscenarier som Oljedirektoratet samlet inn i 2003, der man så på konsekvensene av en full utblåsning (blow-out) over to uker. Risikoen for at dette skal skje er ifølge Hannesson forsvinnende liten. Risikoen for at det skal skje på det verst tenkelige tidspunktet for larveproduksjon er enda mindre.

– Beregningene viser at maksimalt 21,7 prosent av en årsklasse torsk kan bli rammet av en to uker lang utblåsning. Fiskerne høster av mange årsklasser. Konsekvensene av den verst tenkelige ulykken vil være reduserte fangster på 30.000-160.000 tonn torsk fordelt over 13 år, sier Rögnvaldur Hannesson.

Store inntekter

Basert på en torskepris på 17 kroner per kilo er det aller største tapsanslaget for torskefiskeriene på 700 millioner kroner i ett år eller 2,7 milliarder på 13 år. Det mest sannsynlige utfallet er årlige tap på 6 millioner kroner.

– Detter er ikke mer enn hva en litt større enebolig koster i Oslo, sier han.

Olje og gassinntektene er ifølge Hannesson ikke mulig å beregne eksakt ettersom vi ikke vet hvor store ressurser sokkelen inneholder. Hannesson viser til at oljeindustrien opererer med reserveanslag som med en moderat olje- og gasspris kan gi inntekter på 430 milliarder kroner.

– Respektløst

Bellonas fagrådgiver for petroleumssaker, Elisabeth Sæther, er naturlig nok ikke enig i de strengt økonomiske vurderingene som ligger bak NHH-professorens argumenter.

– Det er umoralsk og respektløst overfor hele fiskerinæringa å sette opp et slikt regnskap med bare kroner og øre. Rapporten Hannesson baserer sine beregninger på holder ikke mål, sier Sæther.

Hun viser til at alle fagetatene som vurderer virkninger på økosystemet ved en oljeulykke, mener at havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen er så spesielle at de må vernes for framtidig oljevirksomhet. Både Havforskningsinstituttet, SFT, Direktoratet for naturforvaltning og Norsk Polarinstitutt er imot å slippe oljevirksomheten til i de områdene som skal opp til ny vurdering når forvaltningsplanen for Lofoten og Vesterålen skal revideres neste år. (©NTB)


Oppdatert med rettelser.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus