Salsa og line dance nye idrettsgrener

<span class="295482309-21012009"><font face="Arial" size="2">Salsa og line dance er nå godkjent som egne idretter. Her er Kathrine Strand Hammond og Christian Strand Hammond fotografert i konkurransekostymer under siste års Dance Awards. Foto: Norges Danseforbund/Lars Frøystein.</font></span>
Salsa og line dance er nå godkjent som egne idretter. Her er Kathrine Strand Hammond og Christian Strand Hammond fotografert i konkurransekostymer under siste års Dance Awards. Foto: Norges Danseforbund/Lars Frøystein.

<pSalsa og line dance har nå fått offisiell status som idrettsgrener i Norge. - Får stor betydning, mener Norges Danseforbund. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to dansegrenene har allerede vært organisert i egne utvalg i Norges Danseforbund, men etter tirsdagens møte i idrettsforbundet der salsa og line dance fikk godkjenning som egne idretter, får de nå en formell posisjon i danseforbundet.

Generalsekretær Mona Kristiansen i Norges Danseforbund forteller at fjorårets ting i danseforbundet godkjente de to som idretter, men at det er idrettsstyret som har den formelle godkjenningen.

- Det har gått et halvt år siden vårt ting, så det har tatt litt tid, medgir hun.

NM

Tidligere har det aldri vært noe offisielt NM i disse grenene, men det blir det nå en endring på.

- Det har vært arrangert offisielle konkurranser, men ikke under danseforbundet. Innen salsa ble det arrangert NM i 2008, og jeg regner med at det første offisielle NM i line dance blir arrangert i løpet av 2009, sier Kristianse.

Det bekrefter Kathrine Strand Hammond, leder for line danceseksjonen i danseforbundet.

- Absolutt. Det håper jeg vi kan få til.

Hun hadde ikke fått vite resultatet av idrettsstyrets godkjenning da ABC Nyheter tok kontakt onsdag formiddag, men er jublende glad for avgjørelsen.

Drøm

- Dette er en mangeårig drøm som nå går i oppfyllelse. Da jeg begynte med line dance i Norge rundt 1995 var det en litt spesiell greie for liksomcowboyer, og som danset til country & western-musikk, forteller Strand Hammond.

Hun så etter hvert at det ikke bare handlet om hygge, men at det også kunne ha en god treningseffekt. Ikke minst for folk som ellers ikke var aktive i annen idrett.

- Senere har line dance utviklet seg til noe langt mer enn dans til countrymusikk. I dag er det stor variasjon i dansestilene, og det er heller ikke slik lenger at man bare danser til countrymusikk. Fortsatt er countrymusikken der i bunn, både historisk og kulturelt, men i dag danser man line dance like gjerne til for eksempel latino, pop, disko, swing eller rock, sier Strand Hammond til ABC Nyheter.

Fortsatt er det danser der man stiller med bootsaktig fottøy, og gutta med cowboyhatt.

- Men i konkurransedansingen i dag er det ikke lenger country&western-biten som er drivkraften.

Få aktive

Foreløpig er det ikke mange aktive konkurransedansere innen line dance. Strand Hammond mener de som trener seriøst kan telles på et par hender. Men det er mange mosjonister.

- Folk har forskjellige grunner for å være med på line dance. Og ja, mange er nok med for countrymusikkens skyld.

Hun tror godkjenningen av line dance som idrettsgren får mye å si for utbredelsen av dansen.

- Det betyr at vi nå endelig kan gå ut med planer for framtida. For eksempel tilby skikkelig opplegg gjennom danseforbundet, med instruktører, trenerkurs, toppidrettssamlinger. Og det kan dannes klubber, og at de igjen får et sted å henvende seg.

- Og så kan det bety at vi når blir mer anerkjent i forhold til annen dans. Og at vi kanskje også nå også får mer mediedekning enn før, legger Kathrine Strand Hammond til. Jeg regner med at det vil kunne bety et oppsving i interessen for de to danseformene

Innen danseforbundet er man naturligvis også glade for godkjenningen.

- Jeg regner med at det vil kunne bety et oppsving i interessen for de to danseformene, sier generalsekretær Mona Kristiansen i danseforbundet til ABC Nyheter.

Det hun derimot er litt usikker på, er hva dette får på si for økonomien i danseforbundet.

- I prinsippet burde vi nå få mer penger, men det jeg er redd det ikke skjer. I så fall må den potten vi nå har deles på flere, sier Kristiansen.

Hva synes du om de nye idrettsgrenene? Del din kommentar under.

Personvernpolicy