Meny

Obama-festen ebber ut

Den 44. presidenten og hans førstedame danset seg inn i natten. Foto: Reuters/Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om Washington danset seg ut i de små timer etter innsettelsen av Barack Obama som president i går, har hverdagen allerede inntatt byen.

WASHINGTON (ABC Nyheter): Allerede mens paraden langs Pennsylvania Avenue nærmet seg slutten og solen gikk ned, hutret dagliglivet seg tilbake i de raskt nesten folketomme gatene i vinterkulda.

Presidenten og førstedamen var innom hele ti ball for å kaste glans over deltakerne og arrangørene. Foto: Scanpix.Presidenten og førstedamen var innom hele ti ball for å kaste glans over deltakerne og arrangørene. Foto: Scanpix.

Noen fortsatte likevel å feste, men kontrasten var tydelig mellom to typer festdeltagere. Den ene gruppen på et par millioner mennesker hadde stått tidlig opp og fått med seg folkefesten med både edsavleggelse, innsettelsestale og paraden til Det hvite hus, før de hastet inn i busser og på forstadstog for å komme seg hjem. Den andre gruppen selskapsdeltagere, og det var nok noen tusen av dem også, møtte opprømt og smokingkledt opp på kveldstid for å begynne sine festligheter. De har vært engasjert i politikken eller kampanjen til Obama eller andre medlemmer av det demokratiske partiet, og festen etter innsettelsesseremonien er en del av belønningen.

Tilbake til sine rutiner

Dagen etter seremonien er arbeidsdag for de fleste her. Da er byen falt tilbake til sine rutiner, selv om mange posisjoner i politikk og administrasjon akkurat i disse dager får nye rutiner og fylles av nye folk. Alle dem som fulgte med administrasjonen til George Bush er ute, og dem som følger Obama er på vei inn.

Det eneste som nå gjenstår i det offisielle programmet for innsettelsen av den nye presidenten, er en gudstjeneste onsdag i Washington National Cathedral. Der skal både president Obama og visepresident Biden med familier delta. Så starter hverdagen for den nye administrasjonen med to viktige møter med president Obama; ett om den økonomiske krisen og ett om nasjonal sikkerhet og internasjonale forhold.

Tilnærmet hverdag

Gode og varme jakker til salgs, selgeren vil hjem til en varm kopp kaffe. Foto: Audun Tjomsland.Gode og varme jakker til salgs, selgeren vil hjem til en varm kopp kaffe. Foto: Audun Tjomsland.

I gatene utenfor de offisielle kontorene var det tilnærmet hverdag da neonlysene ble tent på gatene etter Obamas store dag i går. De siste selgerne av Obama-skjorter og luer og varme jakker pakket sammen bodene sine, så da vi gikk forbi ble suvenirartiklene fallbudt. En god og varm ull-lue med Obama-merke til 10, 8 eller 2 dollar? Javisst, selv med en vekslingskurs på vel sju kroner er en lue til to dollar et godt kjøp. Og selgeren var fornøyd, hun ville hjem til en kopp varm kaffe.

Washington er ikke vant med kuldegrader flere dager i strekk. I går kveld kom også en sur vind som gjorte kuldegradene enda mer bitende.

Uteliggerne kom tilbake

Hverdagen vender tilbake, men disse jente markerer støtte til de hjemløse i Washington. Foto: Audun Tjomsland.Hverdagen vender tilbake, men disse jente markerer støtte til de hjemløse i Washington. Foto: Audun Tjomsland.

Også Washington har uteliggere, og de var bedt om å finne seg andre steder å bo akkurat i går. Noen av dem var forresten invitert med på et veldedighetsball til ære for Obama, mens andre tuslet tilbake til sine vante kroker og smug allerede i går kveld. To kvinner tok opp deres sak og plasserte seg selv midt i en av gatene, i protest mot at de hjemløse var bedt om å flytte ut – uten at de var tilbudt alternativt oppholdssted.

Vi vandret litt rundt i gatene rundt Det hvite hus og litt oppover i byen da paraden var over og sikkerhetskontrollen var litt mer fleksibel. Folk var glade, men det var lite jubel og feststemning. De fleste hadde med seg flaggene fra der de sto på The Mall og vinket til Obama tre kilometer unna, men nå subbet flaggene nedi asfalten. Etter valgseieren i november holdt gledesrusen seg i flere dager. Dagen i går var mer en bekreftelse av en seier som var vunnet tidligere.

Alvorlig budskap

Også Obama selv var mer nøktern. Mens en kandidat kan være mer løssluppen, hviler alvorligheten tyngre på en president. Det var derfor et alvorlig budskap om truende kriser som president Obama presenterte i sin tale i går, selv om han samtidig la fram sin positive visjon om at amerikanerne ville overvinne problemene og seire til slutt.

Dagen i går var mer en bekreftelse av en seier som var vunnet tidligere. Stemningen i gatene utpå kvelden var forresten helt i Obamas og samarbeidets ånd. To biler hadde sneiet borti hverandre i et gatekryss, og eierne gjorde opp med hverandre etter en rask og diplomatisk samtale dem i mellom. Obama står for forhandlinger og ikke konfrontasjon, og slik ble det på gatehjørnet også. Litt senere sto vi der litt uvisse på et annet gatehjørne og lurte på hvor nærmeste metro-stasjon var. En bil kjørte opp ved siden av oss og de to ungdommene inni blen spurte om vi trengte hjelp. De pekte til nærmeste M-skilt, og der fant vi Orange-linjen dit vi skulle.

Tråkket ikke på Obama

Folk gikk utenom Obama-motivet i Metroen. Foto: Audun Tjomsland.Folk gikk utenom Obama-motivet i Metroen. Foto: Audun Tjomsland.

I gangen ned til undergrunnsbanen var det malt et kjempestort Obama-motiv på gulvet, og i hvert fall da det var få passasjerer der litt sent på kvelden, gikk de fleste utenom for ikke å ødelegge bildet.

Lite tyder på at den nye presidentens politiske motstandere vil være like skånsomme, selv om opposisjonen vanligvis gir en ny president noen hvetebrødsdager før den politiske hverdagen setter inn for fullt.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus