Vatne – den store forskjellen

Stian Vatne fører an i den norske forsvarsblokka.
Stian Vatne fører an i den norske forsvarsblokka.

<pStian Vatne (34) fører an i en norsk forsvarsblokk som er VMs snakkis. Storskytteren ble sjef i motsatt ende av banen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag smeller det mot Serbia. En norsk seier betyr et godt utgangspunkt i hovedrunden, allerede før kampen mot Danmark torsdag.

Serberne spiller knallhardt – ofte brutalt – i forsvar.

Les også: En tommel til bekymring

Les også: Mester Ege fyrte opp Norge

– Det er et sterkt fysisk lag, og de spiller også mye på fysikken, sier Stian Vatne til NTB.

Med 112 kilo fordelt på 198 centimeter, er han ikke så behagelig å dundre inn i.

– Uten godt forsvar vinner man ikke håndballkamper internasjonalt. For meg har nok karrieren blitt forlenget noen år fordi jeg ble mer rendyrket forsvarer. Det gjør belastningen mindre. Men mange i Norge vet nok ikke at jeg var skytter i mange sesonger tidligere, sier Vatne som har med seg Bjarte Myrhol og Erlend Mamelund i førsteoppstillingen.

Alt å vinne

Serbia må vinne for å kunne komme videre i VM. Norge er praksis klar for hovedrunden allerede.

– Men egentlig har vi ikke oppnådd noe som helst hittil. Vi må ha med oss poeng til neste gruppespill. Derfor er denne kampen meget viktig også for oss.

De tre beste avanserer og tar med seg innbyrdes poeng og mål til hovedrunden.

Det betyr at Norge fortsatt kan ta med seg full pott – fire poeng. Det krever seirer over Serbia og Danmark.

Hva som skjer etter denne sesongen er uklart for Spania-proffen Vatne. – Jeg har fått tilbud om å forlenge kontrakten. Det er mye som spiller inn. Vi har tvillinger som er i skolealder. Det er mye som må vurderes i de nærmeste månedene. Jeg får snakke litt med kona, sier Vatne.

Avslappet

Tirsdag var det pressemøte – første del til fots langs vannkanten – i badebyen Porec.

Landslagssjef Robert Hedin nyter livet i Kroatia.Landslagssjef Robert Hedin nyter livet i Kroatia.

Det råder optimisme og trygghet i den norske troppen.

– Det er en naturlig og avslappet stemning nå. Folk er veldig glade. Mye av æren for det skal Robert (Hedin) ha. Han er en rolig og avbalansert person. Han gir oss mye trygghet, stoler på oss og har ikke masse regler. Det råder en indre justis i gruppa, sier Stian Vatne.

Nyter livet

Hedin selv nyter livet og norsk VM-suksess.Tirsdag tuslet han langs vannkanten i Kroatia. – Jeg elsker havet, sier Robert Hedin NTB.

Det var nesten som å ta en tur tilbake til hjemstedet Ystad sør i Sverige. Der har Hedin en gammel båt liggende. Til sommeren kan han kanskje tøffe utover og drømme seg tilbake til et suksess-VM

Men nå er det stille før stormen. Mot Serbia onsdag ligger det an til et rent håndballslagsmål. Serberne må vinne for å leve videre i VM. Det lukter både spisse albuer og knyttnever.

– Det blir tøft, men vi har en god sjanse. Jeg er trygg på at forsvaret vårt kan håndtere deres angrep. Nøkkelen vår blir å kjøre høyt tempo i angrep. Slik kan vi mørne dem. Serbia har vist at de ikke holder kampene så godt. Det så vi allerede mot Danmark. Vi kan også utnytte deres mange tekniske feil (13 i snitt per kamp). Når det er sagt, er Serbia et lag med veldig potensial, sier Hedin.

Håvard Tvedten venter en knalltøff kamp mot Serbia onsdag.Håvard Tvedten venter en knalltøff kamp mot Serbia onsdag.

Knalltøff duell

Håvard Tvedten har vært i tilnærmet slagsmål med serbere på håndballbanen før. Han ser for seg en knalltøff VM-duell onsdag.

Både i 2002 (VM-kvalifisering) og i VM 2005 ble det tap.

– Begge ganger var det nesten tilløp til masseslagsmål ute på banen. De spiller rått og innimellom brutalt. Det er mye albuer opp mot hals og hode, sier Håvard Tvedten til NTB.

– Jeg tror det vil være helt avgjørende for oss at vi klarer å holde hodet kaldt. Vi må ikke irritere oss over dommere eller andre ting.

Med 16 mål på 19 skudd (84 prosent treff) er han nummer to i VM når det gjelder uttelling så langt.

– Det var hyggelig tall og noe jeg skal ta med meg, sier Tvedten.

Norge ble nummer 13 i forrige VM. Trener Robert Hedin er uten tap i obligatoriske kamper siden han overtok i høst. (©NTB)

Personvernpolicy