Pilot-etterlatte går til sak

ULYKKESFLYET: Familien til flygeren som fløy ulykkesflyet på Grytøya i 1972, går til sak. Foto: Scanpix
ULYKKESFLYET: Familien til flygeren som fløy ulykkesflyet på Grytøya i 1972, går til sak. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPiloten hadde to i promille og styrtet i fjellveggen. 17 mennesker ble drept. Nå vil hans kone og to barn ha erstatning.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokat Eli Stavnes Pettersen, som representerer den avdøde majorens kone og to sønner, sier til ABC Nyheter at det er tatt ut stevning og at rettssaken er berammet til 15. april. Utfallet av rettssaken som avsluttes i dag i Trondenes tingrett vil imidlertid være avgjørende for om de går til sak eller ikke.

Les også: Ville ikke fly mandager

- De har opplevd det som at Forsvaret har behandlet dem som medansvarlige. De hørte aldri noe fra Forsvaret før de fikk et brev fra Generalinspektøren i Luftforsvaret i mai 2006, der han beklaget manglende samarbeid og informasjon, sier Stavnes Pettersen til ABC Nyheter.

- Ett år før mine parter fikk en henvendelse, var de øvrige etterlatte allerede i dialog med forsvarsledelsen, sier hun.

- Burde erkjent ansvar

Tingretten skal i løpet av dagen ta stilling til om en erstatningssak er foreldet eller ikke. Staten, representert ved Forsvarsdepartementet, erkjenner ikke erstatningsansvar og hevder at saken er foreldet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg synes det er skammelig at staten påberoper seg foreldelse. De burde erkjent ansvar for de lidelser de etterlatte har måttet gå igjennom, sier hun til ABC Nyheter.

Les også: - Sjeldent fra staten

- Min første reaksjon da jeg hørte om dette, var «Oj». Skjønner du en sånn reaksjon?

Eli Stavnes Pettersen.Eli Stavnes Pettersen.

- Nei, det gjør jeg ikke. Det vil si, som en første reaksjon, uten at du hadde tenkt igjennom saken, så kan jeg til en viss grad skjønne det. Men saken er jo den at de ikke har noe skyld i det som skjedde, og er like mye ofre som alle andre etterlatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drikkekultur

Ifølge Stavnes Pettersen har ulykken totalt endret livet til familien, som har isolert seg mer og mer.

Advokaten mener at noen må ta ansvar for det hun betegnet som en uheldig drikkekultur i Forsvaret den gangen.

- Forsvaret visste om hans alkoholproblemer. Enken etter piloten kommer opprinnelig fra USA, og har selv militær bakgrunn. Da hun kom til Norge, var hun forferdet over drikkekulturen blant offiserene i det norske forsvaret. Det var på en måte legitimt å sitte og drikke på messa, til tross for at man hadde en jobb å skjøtte.

Hun sier at grunnlaget for søksmålet er det samme som for de øvrige etterlatte, som representeres av høyesterettsadvokat Arne Meltvedt.