Svarte bokser bekrefter heltepilotens historie

<span class="edrumImageCaption">Her taper flight 1549 høyde og er på vei ned i Hudson-elven. Sekunder senere ligger det og flyter i det iskalde elvevannet. Foto: AP/Scanpix.</span>
Her taper flight 1549 høyde og er på vei ned i Hudson-elven. Sekunder senere ligger det og flyter i det iskalde elvevannet. Foto: AP/Scanpix.

<pDe første analysene av de såkalte svarte boksene bekrefter forklaringen til flykaptein Chesley Sullenberger om at passasjerflyet fra US Airways kjørte inn i en stor fugleflokk rett før det krasjlandet i Hudson-elva i New York.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ferdsskriveren og taleregistratoren ble søndag hentet ut av flyet etter at det ble heist opp av elva. De første analysene av boksene er nå klare, opplyser den amerikanske havarikommisjonen som gransker ulykken.

Taleregistratoren fanget opp noen «bankende lyder» rett før flyet mistet motorkraften.

Se ABCTV: - Et kontrollert kaos

Diskuterer

– Deretter høres Sullenbergers nødanrop til kontrolltårnet, der han med rolig stemme sier at begge motorene har sviktet etter at flyet traff en fugleflokk, forteller Kitty Higgins fra den amerikanske transportsikkerhetsmyndigheten (NTSB).

Ifølge lydopptaket diskuterer Sullenberger med annenpiloten og kontrolltårnet muligheten for å lande flyet på ulike flyplasser i New Jersey før han til slutt bestemmer seg for å prøve å lande flyet på Hudson-elva vest for Manhattan.

–90 sekunder før flyet treffer elva, ber Sullenberger passasjerene om å forberede seg på en hard landing, samtidig som han informerer kontrolltårnet om at «de vil være i Hudson-elva», sier Higgins.

Rolig og behersket

Hun beskriver samtalene som foregikk i cockpiten som «veldig rolig og behersket».

Samtlige av de 155 personene som var om bord i Airbus A320-maskinen kom fra ulykken uten alvorlige skader, takket være kaptein Sullenbergers enestående nødlanding torsdag. (©NTB)

Personvernpolicy