Frykter mafia-rekruttering på Facebook

En mann studerer en facebookgruppe opprettet for å hylle den italienske mafiabossen Toto Riina. Ledende italienske antimafia-aktivister uttrykker bekymring for at så mange unge har meldt seg inn i slike grupper på Facebook. Foto: Reuters / Scanpix.
En mann studerer en facebookgruppe opprettet for å hylle den italienske mafiabossen Toto Riina. Ledende italienske antimafia-aktivister uttrykker bekymring for at så mange unge har meldt seg inn i slike grupper på Facebook. Foto: Reuters / Scanpix.

<pGrupper som idoliserer italienske mafialedere har blitt populære på Facebook. Populariteten provoserer i Italia.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Riina og Provenzano
79 år gamle Toto Riina, som har sittet inne siden 1993, soner flere livstidsdommer, blant annet for drapene på dommerne Giovanni Falcone og Paolo Borsellino i 1992.

Falcone og Borsellino hadde viktige roller i arbeidet med å rulle opp mafiaens nettverk tidlig på 1990-tallet.

Bernardo Provenzano (75) var på flukt i over førti år før han ble arrestert 11. april 2006 på en avsidesliggende bondegård i nærheten av hjembyen, Corleone.

Mafiosoen har blitt hedret med flere Facebook-grupper som hyller både navnet og karrieren til mannen som fikk kallenavnet «Traktoren» fordi han tidlig i karrieren som gangsterleder meide ned folk for fote.

Italienske myndigheter frykter at rekruttering av unge tilhengere gjennom Internett kan bli mafiaens nyeste våpen mot staten.

Det beryktede kriminelle brorskapet opplever for tiden økende popularitet på sosiale nettverkstjenester som for eksempel Facebook. Stadig opprettes det grupper som idoliserer de italienske mafialederne.

Det skriver nyhetsbyrået France 24.

Facebook-gruppen som ble opprettet for å hylle den italienske mafiabossen Toto «Udyret» Riina, overhodet for Corleone-familien og Cosa Nostra på Sicilia, hadde 5000 medlemmer da gruppen plutselig forsvant fra dataskjermene forrige uke.

Mens gruppen var aktiv, postet medlemmene blant annet meldinger hvor de kalte Riina en mann av ære og hevdet at den beryktede mafiabossen er misforstått.

79 år gamle Riina, som har sittet inne siden 1993, soner flere livstidsdommer, blant annet for drapene på dommerne Giovanni Falcone og Paolo Borsellino i 1992.

Bernardo Provenzano (75) er en annen prominent mafialeder med støtte på Facebook. Mafiosoen har blitt hedret med flere Facebook-grupper som hyller både navnet og karrieren til mannen som var beryktet for å meie folk ned for fote.

Toto Riina (79), her fotografert under rettsaken i 1993, er én av mafiabossene som har støttegruppe på Facebook. Foto: Scanpix.Toto Riina (79), her fotografert under rettsaken i 1993, er én av mafiabossene som har støttegruppe på Facebook. Foto: Scanpix.

En av gruppene prøver sågar å arbeide for at Provenzano skal kanoniseres som helgen.

Bekymret

Salvatore Borsellino, som er bror til den drepte dommeren Paolo Borsellino, er bekymret for populariteten og spredningen av slike fansider, selv om de som regel ikke lever så lenge.

– Det er en målrettet kampanje med desinformasjon som prøver å sparke bena under alle som har jobbet for at sannheten skal frem. Vi må ikke glemme at et av hovedmålene til mafiaen lenge har vært å få sakene deres tatt opp på nytt, sier Borsellino til den italienske avisen La Repubblica.

Vil ikke sensurere

Ifølge France 24 skal ansatte i Facebook ha uttalt at de er imot sensur, og har så langt nektet å gripe inn mot mafiagruppene på den populære nettsiden - til tross for at ledelsen i nettsamfunnet nylig satte foten ned til publisering av ammebilder.

For mange italienere er dette standpunktet vanskelig å svelge. Derfor har de mobilisert en motaksjon på Facebook.

Bernardo Provenzano var på flukt i over førti år før han ble arrestert i 2006. Foto: Scanpix.Bernardo Provenzano var på flukt i over førti år før han ble arrestert i 2006. Foto: Scanpix.

Titusener av italienske facebookbrukere har startet grupper som «Either them or us» eller «Mafia out of Facebook». Ifølge France 24 skal gruppene nå ha over 124.000 medlemmer, som er betydelig mer enn pro-mafia gruppene på samme tjeneste.

En underskriftskampanje har også blitt initiert for å få stengt Facebook så lenge de «legger til rette for kriminalitet» - noe som regnes som straffbart i Italia.

– Det er uakseptabelt at dette skjer i Italia og at det ikke er antydning til kontroll fra de som driver nettsiden. Vi må fremme en kultur som omfavner respekt og lovlydighet framfor blodkulturen og fryktet som mafialederne ønsker å innføre på Sicilia og i resten av Italia, sier Giuseppe A som står bak underskriftskampanjen.

Frykter rekruttering av unge

Ifølge Pietro Grasso, som leder Italias anti-Mafia enhet, er mafiaen rask med å tilpasse seg nye trender, noe som gir grunn til bekymring.

Men 20 år gamle Stefano Gobbeti, en tidligere tilhenger av Salvatore Riina-gruppen på Facebook, gir overfor France 24 uttrykk for at bekymringen er ubegrunnet og at gruppen verken er en fanklubb eller en oppfordring om å ty til våpen eller drepe for å få makt.

– Det er riktig at jeg alltid har latt meg fascinere av mafiakulturen gjennom filmer og videospill. Men jeg er ikke enig i at jeg har begått en kriminell handling for å ha vært med i en mafiagruppe på Facebook. Hvorfor alt dette oppstyret, når andre sider hyller alkohol og narkotika?

Italiensk politi har de siste årene gjort store framskritt i kampen mot mafiaen.

Så sent som i morgentimene i dag pågrep italiensk politi 18 personer mistenkte for å tilhøre Cosa Nostra-mafiaen på Sicilia.

Personvernpolicy