«Alle» skal ha ferie

Dronning Sonja åpnet reiselivsmessen «Reiseliv 2009» på Norges Varemesse på Lillestrøm torsdag. Bak dronningen står Audun Pettersen fra Innovasjon Norge. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Dronning Sonja åpnet reiselivsmessen «Reiseliv 2009» på Norges Varemesse på Lillestrøm torsdag. Bak dronningen står Audun Pettersen fra Innovasjon Norge. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

<pEr det én ting som er sikkert i 2009, så er det at de fleste av oss skal ha våre tilmålte hovedferier. Kriseår eller ikke.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det gjelder vel også dronning Sonja, som torsdag formiddag åpnet messen «Reiseliv 2009» i Norges Varemesse på Lillestrøm.

Alle reiselivseksperter er enige om hovedferiene. Men ut over det vet de ingen ting konkret om reiselivsåret vi nettopp har gått inn i. Finanskrisen har satt sine spor også hos feriearrangører og reisebyråer.

Messen er for øvrig den første som arrangeres i Europa i år. Bare det får ferieanalytikere til å studere årets messe meget nøye.

Reviderte prognoser

Prognosene for ferieåret er revidert. Nå forestiller man seg færre reiser til utlandet, feriemål ikke så langt unna som tidligere, rimeligere reiseopplegg og lavere forbruk på feriestedet. Norsk overnattingsnæring er usikker på hvor mange som kommer fra utlandet og om nordmenn i år vil feriere mer i sitt eget land. De klamrer seg imidlertid til et halmstrå om at en svak norsk krone kan gi mer trafikk fra våre hovedmarkeder. Så får vi se ved årets utgang om vurderingene per januar 2009 var holdbare.

Men ferie skal vi ha – uansett, og kanskje en kort hovedstadsferie eller to. Og de fleste av oss vil i år ha mer feriepenger å rutte med enn før. Vi fikk i fjor lønnstillegg på over 5 prosent. Inflasjonen er lav, og rentenivået er på vei ned. Kari og Ola Nordmann har i år vel 50 milliarder kroner å bruke på ferie og fritid. Det vet selvsagt reiselivets nasjonale og internasjonale kremmere, som står klar lørdag og søndag for å fravriste oss noen av disse kronene.

Reiselivsmessen er fra åpningen torsdag og ut fredag reservert de fagbesøkende.

Tradisjonelt

For reisebransjen er det gjort visse forandringer, men for publikum vil den fremstå som temmelig tradisjonell med inndeling av nasjonale og internasjonale utstillere, hyttetorg og torg for campingvogner og bobiler.

150 land og 560 utstillere har i år valgt å bruke markedsføringspenger på «Reiseliv 2009» – vesentlig færre land og utstillere i forhold til fjorårets messe der 200 land og 750 utstillere var med. Såkalt regionpartner er i år USA, som atter stiller med en meget stor stand og der man håper at Obama-effekten skal slå positivt ut for det norske marked i 2009. Og ved standen til Israel håper man at konflikten med Gaza ikke skal føre til stort fravær av helt nødvendig internasjonal turisme.

De norske utstillerne er i hovedsak knyttet til de regionale og lokale reiselivsproduktene, men store deler av Vestlandet – inkludert Bergen og markedsføringsselskapet Fjord Norge – glimrer igjen med sitt fravær. Apollo er på plass sammen med en rekke mindre og mellomstore turoperatører, og Star Tour er tilbake etter to års fravær. Ving er heller ikke med i år.

Romturisme

Seksjonen for «Romturisme» er rosinen i pølsa. En modell av flyet til Richard Bransons romturistselskap Virgin Galactic er bygget opp, og standen blir trolig favoritt for både barn og voksne lørdag og søndag. 1. januar startet for øvrig det internasjonale astronomiåret.

Det er plass til seks passasjerer i romflyet. Et moderfly vil ta det opp til optimal høyde for deretter å slippe det løs. Fra da av skal man kunne oppleve 6 minutter i vektløs tilstand, før det går nedover igjen for landing på Moder jord.

Spørsmålet om noen nordmann vil melde seg på som romturist svever inne i utstillingshallen. Vel 300 med mer enn ordinær økonomi har hittil meldt seg på. 1,5 millioner kroner for en 2,5 timers reise er prisen.

Neste år starter de første turene opp fra Mexico by, og om tre år skal det også være mulig å dra fra Kiruna i Nord-Sverige. Her arbeids det nå med å tilrettelegge for en oppskytningsbase. Kanskje det er derfor at én av de 300 påmeldte er en svenske? (©NTB)

Personvernpolicy