Sderot hever smertegrensen

Presse og sivilbefolkning følger kampene på Gazastripen fra en høyde i nærheten av den israelske byen Sderot. Innbyggerne i Sderot håper bakkeoperasjonen på Gazastripen vil fortsette, slik at rakettangrepene mot byen opphører. Foto: REUTERS/Nikola Solic/SCANPIX
Presse og sivilbefolkning følger kampene på Gazastripen fra en høyde i nærheten av den israelske byen Sderot. Innbyggerne i Sderot håper bakkeoperasjonen på Gazastripen vil fortsette, slik at rakettangrepene mot byen opphører. Foto: REUTERS/Nikola Solic/SCANPIX

<pPå tross av den israelske invasjonen av Gazastripen, fortsetter rakettangrepene mot Sør-Israel. Innbyggerne i den rakettutsatte byen Sderot har imidlertid hevet smertegrensen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Invasjonen av Gazastripen medfører høyere tapstall for den israelske hæren. Så langt har seks soldater mistet livet, mens 83 er såret.

Innbyggerne i Sderot, byen som hyppigst er mål for de palestinske rakettangrepene, mener det er en pris det er verdt å betale.

– Hæren må gjenokkupere Gazastripen og renske opp i området. Det handler om å forsvare landet og da må vi vise styrke. Vi må vise Hamas at vi ikke er redde. Dessuten må vi som bor her i byen få fred og ro, det er verdt en høy pris, sier Raisa Bechpael, en 57 år gammel førskolelærer.

Stanser ikke rakettene

Sderot ligger et par kilometer fra grensen til Gazastripen og har 24.000 innbyggere. Byen har vært utsatt for flere tusen rakettangrep de siste åtte årene. 20 personer har til sammen mistet livet.

Det israelske angrepet på Gazastripen har imidlertid ikke satt en stopper for rakettene. 500 av dem har falt over det sørlige Israel i løpet av de siste elleve dagene. Fire sivile israelere har mistet livet.

Både sivile og militære tap er et følsomt tema i Israel, og mandag ble det for første gang stilt spørsmål ved om det er mulig å oppnå målene militæret har satt seg, nemlig å tvinge fram en stans i rakettangrepene.

Ber om tålmodighet

På gata i Sderot ber man imidlertid den israelske offentligheten om å utvise tålmodighet.

– Bakkeoperasjonen har bare så vidt begynt. Vi vet ikke hva utfallet blir, men regjeringen vår har vist seg tålmodig i mange år. Vi har forsøkt å snakke med Hamas. De vil imidlertid ikke snakke med oss, de vil drepe oss, sier 24 år gamle Hodaya Ohana.

Ohana medgir likevel at israelere og palestinere en gang må lære seg å leve side om side.

– Jeg føler med palestinerne. Vi må lære å tåle hverandre. Akkurat nå er ikke tiden moden for det, men kanskje en gang i framtiden, sier Ohana.

Sykehuskilder på Gazastripen opplyser at minst 660 palestinere er drept og i underkant av 3.000 såret. (©NTB)

En israelsk gutt ser på restene av hjemmet sitt etter at en rakett fra Hamas traff boligen han bodde i. Foto: ScanpixEn israelsk gutt ser på restene av hjemmet sitt etter at en rakett fra Hamas traff boligen han bodde i. Foto: Scanpix

Personvernpolicy