Gazas storbyer i kampsonen

En mobil artillerienhet på israelsk side av grensen skyter en granat mot Gazastripen tirsdag. Foto: REUTERS/Baz Ratner/SCANPIX.
En mobil artillerienhet på israelsk side av grensen skyter en granat mot Gazastripen tirsdag. Foto: REUTERS/Baz Ratner/SCANPIX.

<pKamphandlingene på Gazastripen er i ferd med å nå de største byene på Gazastripen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gaza by (NTB-AFP-Reuters): Fem palestinere som oppholdt seg i FN-drevne skoler, er blant de siste ofrene.

Israel hevder å ha drept 130 væpnede Hamas-medlemmer siden bakkeinvasjonen begynte lørdag. Men Israels storoffensiv har ennå ikke stanset Hamas' rakettutskytninger over grensen.

Tirsdag traff en slik rakett byen Gedera, og et israelsk spedbarn ble lettere såret.

Gedera ligger hele 45 kilometer fra grensen mot Gazastripen, og dette er det lengste en av de palestinske rakettene har nådd inn i Israel.

Over 40 raketter ble skutt mot Israel mandag, og det ble meldt om ti slike rakettangrep tirsdag formiddag.

Israel har sagt at landets mål er å ødelegge Hamas-krigeres evne til å skyte raketter.

SISTE: - Opptil 40 drept i angrep mot skole på Gazastripen
.

Mørklagt by

Natt til tirsdag raste kampene i Shejaiya i den østlige delen av Gaza by. Israelske kamphelikoptre og stridsvogner deltok under kampene i den totalt mørklagte byen, og begge sider meldte om tap.

Islamsk hellig krig deltok også i kampene i Shejaiya, og en av deres militssoldater ble ifølge en talsmann drept.

Men en palestinsk talsmann avviste tirsdag at israelske soldater har tatt seg inn i de befolkede områdene.

- De okkuperer fortsatt ute i åpent landskap, og de er ikke tør ikke gå inn i befolkede områder, fordi de kan vente svært tøff motstand, sa Abu Yousef fra gruppen Folkets motstandskomiteer til en lokal radiostasjon.

Drept av sine egne

Den israelske hæren bekreftet tirsdag at fem av deres soldater så langt er drept etter at bakkekampene tok til. Tre soldater ble drept mandag kveld da en israelsk stridsvogn ved en feil traff huset der soldatene hadde gått i dekning for palestinsk beskytning i flyktningleiren Jabaliya nord på Gazastripen.

Hamas' væpnede fløy Qassam-brigadene sa i en uttalelse at de hadde lagt «en felle» for israelerne.

Ytterligere én soldat ble drept natt til tirsdag, og hæren antydet at også dette skyldtes beskytning fra israelske soldater.

I Deir al-Balah lenger sør på Gazastripen ble seks militante palestinere, fire fra Hamas og to fra Islamsk hellig krig, drept da israelske stridsvogner angrep huset de befant seg i, forteller øyenvitner.

I sør rullet israelske stridsvogner inn i Khan Yunis i morgentimene tirsdag, ifølge øyenvitner.

De ble møtt med beskytning fra Hamas-krigere og andre væpnede palestinere.

Skoler truffetFrykten er stor for at tallet på sivile ofre og lidelsene for befolkningen vil bli større når kampene nå pågår i de tettest befolkede områdene på Gazastripen.

To FN-drevne skoler ble truffet av israelsk ild tirsdag. Den ene hendelsen fant sted i flyktningleiren Shati ved Gaza by, der 450 innbyggere hadde søkt tilflukt for kamphandlingene i skolebygningen.

Men skolen ble truffet av en granat fra et av de israelske marinefartøyene som gir støtte til bakkeinvasjonen, og tre personer ble drept.

Også en skole i Khan Yunis, den største byen sør på Gazastripen, ble truffet av israelsk artilleriild tirsdag, og to mennesker ble drept. Før disse meldingene var det allerede meldt om 22 drepte palestinere i tirsdagens kamper.

Stadig flere ofre

Men tallet på døde stiger stadig. Totalt er nærmere 700 palestinere drept i de israelske luftangrepene som startet 27. desember og den påfølgende bakkeinvasjonen.

Over 2.700 palestinere er såret i angrepene, og FN anslår at hvert fjerde offer er sivilt.

Til sammen seks israelske soldater er drept siden offensiven startet. Én ble drept i et palestinsk rakettangrep, mens fem er drept i kamper på Gazastripen.

Tre sivile israelere er også drept i palestinske rakettangrep, mens rundt 30 er såret.

Personvernpolicy