- Kan trekke seg ut nå

FORTSETTER OFFENSIVEN: Israelske styrker fortsetter kampene inne i Gaza med uforminsket styrke. Foto: IDF.
FORTSETTER OFFENSIVEN: Israelske styrker fortsetter kampene inne i Gaza med uforminsket styrke. Foto: IDF.

<pIsrael har oppnådd så mange av sine militære mål at de kunne trukket seg ut i dag, mener forsvarsekspert.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Orlogskaptein Ola Bøe Hansen leder mediegruppa til Forsvarets stabsskole, og har fulgt nøye med på Israels militære operasjoner mot Gaza den siste tiden. Ifølge ham ville Israel kunne trekke seg ut allerede nå, hvis de hadde fått de innrømmelsene de ønsker fra Hamas.

- Militært sett har de oppnådd det de selv har sagt var målet. De ønsker å sette en endelig stopper for rakettangrepene fra Gaza, og selv om de ikke har lyktes hundre prosent med det, så har de kommet så nærme som de kan, sier Bøe Hansen til ABC Nyheter.

Blir stående minst en uke

Mange har spekulert i hva som er det endelige målet for Israels operasjoner i Gaza. Ifølge Bøe Hansen har målet vært todelt; på den ene siden har man ønsket å gjøre det umulig for Hamas å gjennomføre flere rakettangrep, og på den andre ønsker man å fjerne gruppens maktgrunnlag.

- Nå vet man ikke om Hamas kan komme styrket ut av dette, men det israelske målet har i alle fall vært å gjøre det umulig for Hamas å fortsette som makthavere. Derfor har de gått såpass grundig til verks med angrep mot alle deler av Hamas’ struktur. Tunneler, bunkere, våpenproduksjonsfasiliteter og stort sett alle kontorer som har blitt styrt av Hamas, sier han.

ØDELEGGELSER: Branner herjer store deler av Gaza by. Foto: Scanpix.ØDELEGGELSER: Branner herjer store deler av Gaza by. Foto: Scanpix.

Israelske styrker har klart dette i stor grad, men det er ingenting som tyder på at man faktisk vil trekke seg ut av Gaza på en god stund ennå. Orlogskapteinen mener man må se mellom en og tre uker frem i tid.

- I dag starter de første forhandlingsmøtene om en mulig våpenhvileavtale, ledet av Nicolas Sarkozy. Det blir neppe enighet som følge av de første møtene, men etter hvert kan man nok komme til en enighet. Da kommer det veldig an på hvor store innrømmelser Hamas kommer med. Jeg tror vi kan se en tilbaketrekking av israelske styrker i løpet av de tre neste ukene, men neppe før om en uke, sier Bøe Hansen.

- Kan ta lengre tid

Jørgen Jensehaugen fra PRIO mener Ola Bøe Hansen har mye rett i sin analyse av situasjonen. Likevel utelukker han ikke at det kan ta veldig lang tid før situasjonen finner en løsning.

- Det kommer an på veldig mange faktorer. Blant annet kommer det an på hvor mange israelske soldater som blir drept. Hvis tallene kommer opp på 10, 20 eller 30 drepte israelske soldater, så kan det fort bli uholdbart for Israel å fortsette kampene.

BOMBING: En F-16 har akkurat sluppet en ettonns bombe inne på Gazastripen. Foto: Scanpix.BOMBING: En F-16 har akkurat sluppet en ettonns bombe inne på Gazastripen. Foto: Scanpix.

- Da har man gått på den samme smellen som man gjorde i Sør-Libanon i 2006. Da snur opinionen veldig raskt. Samtidig er det snakk om ytre faktorer som hvor raskt FN kommer med en resolusjon, hva EU gjør også videre, sier Jensehaugen til ABC Nyheter.

Mandag offentliggjorde Hamas en melding til Israel om at de har tusenvis av soldater som er klare til kamp.

- Vi har gjort klare tusenvis av modige soldater som venter på dere (Israel) på hvert gatehjørne, og som vil ønske dere velkommen med skyting og kuler, sa Abu Obeida, talsmann for Al-Qassam-brigaden til Hamas’ egen tv-stasjon.

Sarkozy ankommer Israel

Mandag ankommer Frankrikes president Nicolas Sarkozy Israel for å gjennomføre møter med den israelske statsministeren Ehud Olmert og Fatah-leder Mahmoud Abbas. Han ønsker å få til en avtale raskt.

LUFTANGREP: Apache-helikopter driver fortsatt en del av bombardementet mot palestinske posisjoner. Foto: Scanpix.LUFTANGREP: Apache-helikopter driver fortsatt en del av bombardementet mot palestinske posisjoner. Foto: Scanpix.

- Det blir veldig spennende å se hva Sarkozy får til. Utfra det jeg har observert av Sarkozy så er han en fyr som har lyst til å få til masse kjapt, men som kanskje mister interessen hvis ting tar tid. Hvis det er mulig å få til noe i løpet av en uke, så er han absolutt riktig mann, men det er veldig vanskelig å si noe om det er mulig for Hamas og Israel å finne en løsning på så kort tid, sier Jensehaugen.

Det at Frankrike ikke lenger holder EU-presidentskapet kan også slå negativt ut for Sarkozys innsats. Han hadde betydelig mer makt da han innehadde begge vervene. Nå er det Tsjekkia som innehar lederskapet for EU, og de ønsker også å spille en rolle i fredsforhandlingene.

Den israelske utenriksministere Tzipi Livni avviste mandag utspillet fra EUs diplomater om en umiddelbar våpenhvile.

- Vi sloss mot terror, og vi kommer ikke til enighet med terroristene, sa Livni ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Ønsker full stopp i rakettangrep

Samtidig som han mener det kan finnes en rask løsning, utelukker ikke Prio-forskeren at det kan ta veldig lang tid før man finner en løsning.

- Det Israel ønsker er en endelig slutt på rakettangrepene. Hvis de ikke lykkes med det i en eventuell våpenhvile, så vil Hamas kunne si at de vant denne krigen. Vi har havnet på et slags point of no return. Israel er nødt til å oppnå sitt mål, hvis ikke vil folk si at de gjorde samme tabben som i Sør-Libanon. For Hamas handler dette om å se ut som de har vunnet, uansett utfall. For dem vil det være en seier å fortsatt kunne skyte raketter idet Israel trekker seg ut, sier Jensehaugen.

Uklare mål

Hvor lang tid det kan ta før begge parter mener de har oppnådd sine mål er altså svært vanskelig å fastslå.

Forskeren mener et av de mest sentrale spørsmålene etter denne konflikten vil være hvor hardt Hamas faktisk er rammet. Da Israel invaderte Sør-Libanon klarte man å slå ut de synlige delene av Hezbollahs infrastruktur, men da Israel trakk seg ut viste det seg raskt at Hezbollah ikke var vesentlig svekket som følge av krigføringen.

- På en måte kan ikke Sør-Libanon og Gaza sammenlignes. Israel har bedre oversikt over Gaza enn de noensinne har hatt over Sør-Libanon. Men det er et spørsmål om hvor hardt de skjulte delene av Hamas faktisk er rammet. For eksempel var den første Hamas-lederen som ble drept en av de som nektet å gå under jorda. De fleste andre har gått i skjul, og det er vanskelig nå å kunne si om store deler av Hamas’ ledelse faktisk kan fortsette som før etter krigen, sier forskeren.

Personvernpolicy