Kjøp av bruktbil

Dette må du passe på når du kjøper bruktbil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bruktbilkjøperen kan gå i mange feller. Vi skal gå gjennom de viktigste forholdene du må vurdere når du kjøper bil. På den måten unngår du å gjøre de mest vanlige feilene.

Heftelser på bilen

En heftelse betyr at selgeren har lånt penger med pant i bilen, eller at den opprinnelige selger har tatt salgspant som sikkerhet i tilfelle billånet ikke ble betalt fullt ut. Når du tar over bilen, følger pantet med. Du blir altså ansvarlig for andres gjeld. Men det er ingen grunn til uro dersom selger gjør deg oppmerksom på heftelsen. Da kan dere avtale hvem som skal innfri pantegjelden. For eksempel er det fullt mulig at du betaler en lavere pris og overtar gjelden.

Heftelsene som ikke er så hyggelige er dem selger ikke gjør deg oppmerksom på. Disse kan du unngå ved å ringe Løsøreregisteret i Brønnøysund. Telefonnummeret er 75007500. Det er lurt å ringe på selve kjøpsdagen, slik at selger ikke rekker å stifte gjeld på bilen før du overtar den. Du kan også sjekke på internett ved å gå inn på nettadressen www.brreg.no. Samtidig kan du finne ut hvem som egentlig eier bilen. Det beste er å få en attest på hvem som står oppført som bilens eier. Da handler du i god tro, og får rett til bilen selv om den ikke var selgers.

Parkeringsbøter, årsavgift og lignende følger også med bilen. Dette bør du sjekke opp, slik at du kan rydde dette av veien før du overtar bilen.

Bilens tilstand

Det er nærmest ufravikelig at det skal foreligge en tilstandsrapport, enten at selger stiller med sin eller at du skaffer deg din egen. Dersom du kjøper hos en merkevareforhandler kan du gå ut fra at deres tilstandsrapport er reell.

Ved kjøp gjennom bruktbilforretning eller privat må du skaffe deg din egen. Både NAF, KNA og MA undersøker bilen din på verksted til en rimelig pris. Husk på at du må foreta bilsjekken før du betaler. Etterpå er det vanligvis for sent.

Skriv kontrakt

I det øyeblikk du bestemmer deg for å kjøpe bilen og planlegger å ta selgeren i hånda, bør din innebygde varsellampe blinke. Du må få avtalen ned på et papir. Uten en kontrakt er det vanskelig å komme noen vei dersom problemene oppstår.

Kjøpsloven regulerer forholdet mellom kjøper og selger. Kjøper du fra forhandler, kan du ikke få dårligere rettigheter enn det som følger av loven. Men kjøper du privat, kan dere avtale noe annet. Har dere ikke avtalt noe, gjelder likevel kjøpsloven.

Det viktigste er å få skrevet ned de opplysninger som selger gir om bilen. Da har du bevis på hvilken stand bilen skulle være i. Står det i kontrakten at bilen har de og de mangler, hjelper det ikke å klage etterpå. I motsatt fall; står det ingenting om for eksempel kollisjonsskade og det viser seg at bilen er ombygd som følge av kollisjon, kan du smekke kontrakten i bordet og klage. Pass på dersom selger har satt opp forslag til kontrakt og det står «selges som den er» eller «som den står». Godtar du dette, står du mye svakere dersom feil og mangler skulle dukke opp. Likevel har du rettigheter etter kjøpsloven, spesielt hvis selger visste om manglene.

Til slutt bør du holde igjen en del av kjøpesummen helt til du er sikker på at bilen er slik den skal være, og at selger ordner de ting som ble lovet ved kjøpet. Se på det som en ekstra liten forsikring.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.

Personvernpolicy