- Mugabe vil danne regjering alene

Zimbabwes president Robert Mugabe skal være klar til å danne regjering alene, uten deltakelse av opposisjonspartiene Foto: Reuters/SCANPIX.
Zimbabwes president Robert Mugabe skal være klar til å danne regjering alene, uten deltakelse av opposisjonspartiene Foto: Reuters/SCANPIX.

<pZimbabwes president Robert Mugabe er klar til å danne regjering alene til tross for opposisjonens motstand, melder statlige medier.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Harare (NTB-AP-Reuters): Mugabe har allerede sparket tolv ministre og statssekretærer fra sitt eget parti ZANU-PF for å bane veien for en ny regjering, ifølge avisa Herald.

Alle tolv mistet plassene i nasjonalforsamlingen under valget på ny nasjonalforsamling i mars. Dette er til nå det klareste tegnet på at Mugabe vil presse gjennom sin egen vilje og danne en regjering uten at opposisjonspartiet MDC er med.

- Det jeg kan fortelle dere er at president Mugabe allerede har begynt å forberede en ny regjering, sier Mugabes talsmann, George Charamba, til Herald.

MDCs leder Morgan Tsvangirai fikk flest stemmer i første runde i presidentvalget i fjor, men trakk seg fra annen runde på grunn av omfattende vold mot hans tilhengere.

Mugabe, Tsvangirai og opposisjonspolitikeren Arthur Mutambara skrev 15. september i fjor under en avtale om maktdeling, men de har siden det ikke greid å bli enige om fordeling av ministerpostene i en samlingsregjering.

I henhold til avtalen skulle Mugabe fortsette som president og Tsvangirai bli statsminister, men han har så langt sagt nei til å bli tatt i ed som statsminister ettersom partene fortsatt er uenige om maktfordelingen i regjeringen.

Mutambara har sagt nei til å delta i en regjering der Tsvangirai ikke er med.

Personvernpolicy