Skal lage kunstig nordlys

Så flott kan vanlig nordlys over Andøya fortone seg. Det kunstige nordlyset forskerne skal lage vil se ut som nordlys i skyform. Foto: Tony Gulla Sivertsen/Andøyposten.
Så flott kan vanlig nordlys over Andøya fortone seg. Det kunstige nordlyset forskerne skal lage vil se ut som nordlys i skyform. Foto: Tony Gulla Sivertsen/Andøyposten.

<pAndøya brukes som base når japanske forskere skal lage kunstig nordlys denne måneden.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Japanske og amerikanske forskere skal lage kunstig nordlys over Andøya. I januar skyter de opp en rakett fra Andøya rakettskytefelt med stoffet Trimethyl Aluminium i termosfæren. Dette vil reagere med oksygen og sende ut lys.

Det melder avisen Andøyposten.

Hensikten med forsøket er å måle vindforholdene i termosfæren.

– Vi ønsker informasjon om vindforholdene 100 til 150 kilometer opp, og ved å måle bevegelsen til lyset som kommer fra kjemikaliet kan vi få den informasjonen vi trenger, sier Takumi Abe i den japanske romfartsorganisasjonen JAXA til Andøyposten.

Forskergruppen skal også måle temperaturen i atmosfæren og få en bedre forståelse av dynamikken og energien i den lavere termosfæren.

Godt synlig

Raketten, som etter planen skal skytes opp en gang mellom 14. og 28. januar, er på åtte meter og består av ett rakettrinn. Ifølge Kolbjørn Dahle ved Andøya rakettskytefelt skal det gjøres optiske målinger fra Andøya, Ramsfjord utenfor Tromsø og Abisko i Sverige i forbindelse med rakettoppskytingen.

Dahle karakteriserer eksperimentet som interessant, og han lover overfor ABC Nyheter at nordlyset vil bli synlig, også fra bakken.

– Det kan bli et veldig fint syn, og det må kunne sees fra bakken ettersom vi er avhengig av klarvær for å gjennomføre eksperimentet. Det hele skal jo bli filmet av kamera.

Som nordlys i skyform

– Det som skjer er at raketten kommer til å skyte ut stoffet Trimethyl Aluminium på vei oppover. Dette stoffet reagerer med oksygen og begynner å lyse, slik at forskerne kan få informasjon om hvor mye vind det er der oppe. Det kommer til å se ut som nordlys i skyform, skyene blir altså grønnaktige.

Ifølge Dahle er det lenge siden det har vært gjort et lignende eksperiment. Og han forsikrer at øynene hans kommer til å være klistret til himmelen under eksperimentet.

– Haha, ja, det kan jeg garantere at jeg skal få med meg! Jeg skal stå klar med kamera og all ting.

Personvernpolicy