Håranalyser avslører rusbruk

FOTO: Illustrasjon, Colourbox
FOTO: Illustrasjon, Colourbox

<pHåranalyser blir stadig mer vanlig for å avsløre bruk av legemidler og rusmidler.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Håranalysen kan avspeile en eksponering for lege- eller rusmidler over tid og kan derfor øke tidsvinduet fra timer/dager/uker til måneder og år sammenlignet med analyser av blod og urin.

Metoden ble utviklet i 1995, og i 2004 kom det internasjonale retningslinjer for prøvetaking, behandling av prøven og kriterier for positive resultater, framgår det av en artikkel i siste nummer av Tidsskrift for Den norske legeforening.

Nasjonalt folkehelseinstitutt i Norge har nå utviklet en undersøkelsesmetode for rusmidler i hår der 22 stoffer kan bestemmes.

Håret vokser cirka en centimeter i måneden og prøver av hår kan derfor gi viktig informasjon om tidspunkt for inntak. Hårprøvetakingen er enkel, og det er mulig å få bekreftet resultatene ved ny prøve. Stoffene i håret er relativt stabile og det stilles betydelig mindre krav til langvarig lagring av prøvene. Det er lav risiko for smitteoverføring og liten fare for at prøven kan manipuleres.

Det som kan begrense håranalyse, er mengden hår og lengden på håret.

Håranalyser brukes blant annet ved mistanke om rusmisbruk hos psykiatriske pasienter, kontroll av rusmisbrukere, fastsettelse av dødsårsak og oppfølging av rusdømte bilførere. (©NTB)

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy