Bushs krigføring har kostet USA dyrt

Bushs krigføring har kostet USA dyrt
Bushs krigføring har kostet USA dyrt
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pGeorge W. Bush har brukt mer penger på å krige enn noen annen amerikansk president siden andre verdenskrig. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Irak-krigen

USA invaderte Irak våren 2003, under påskudd av at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen og kontakt med al-Qaida.

Påstandene savnet dokumentasjon og viste seg i ettertid å være uriktige.

Over 4.000 amerikanske soldater og minst 150.000 irakiske sivile er drept siden de amerikanske styrkene rykket inn.

USA har fortsatt rundt 150.000 soldater og 400 militærbaser i landet. (NTB)

Washington/Oslo (NTB-Nils-Inge Kruhaug): Krigføringen i Irak og Afghanistan har til nå kostet amerikanske skattebetalere drøyt 5.900 milliarder kroner, viser tall fra Kongressens granskingsorgan, Congressional Research Service (CRS).

President George W. Bush har dermed kriget for 2 milliarder kroner dagen siden han flyttet inn i Det hvite hus for åtte år siden og det er utgifter som har kommet på toppen av USAs ordinære forsvars- og etterretningsbudsjett.

Skjulte utgifter

Irak-krigen har til nå kostet amerikanerne 4.500 milliarder kroner, men de reelle kostnadene knyttet til krigføringen er enda høyere, advarer CRS.

Renteutgiftene på lån som er tatt opp for å finansiere krigen, støtte til allierte som har deltatt på USAs side, framtidige utgifter til krigsveteraner og utstyr som må erstattes er ikke med i regnestykket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En fersk rapport fra USAs generalinspektør for gjenoppbygging av Irak, viser samtidig at det er brukt over 800 milliarder kroner på å gjenreise det utbombede landet, uten at stort er oppnådd.

Dyrere enn Vietnam

Den drøyt fem år lange Irak-krigen har dermed kostet amerikanske skattebetalere mer enn det den ti år lange krigen i Vietnam gjorde.

Vietnam-krigen kostet ifølge CRS rundt 4.700 milliarder kroner, omregnet til dagens dollarverdi.

President Bush etterlater seg 150.000 soldater og 400 militærbaser i Irak, men har også ført sin krig mot terror på andre fronter. Krigen i Afghanistan, der USA har rundt 40.000 soldater, har ifølge CRS til nå kostet amerikanerne 1.200 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs folkevalgte er enda mer bekymret over de framtidige regningene som vil strømme inn.

Fortsetter å løpe

Budsjettkontoret i Kongressen har forsøkt å anslå de framtidige kostnadene ved Bushs kriger, selv om Barack Obama straks skulle starte en drastisk nedtrapping.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom Obama i løpet av sitt første år i Det hvite hus henter hjem 160.000 soldater fra Irak og Afghanistan, og lar 30.000 bli igjen, vil de to krigene likevel koste amerikanske skattebetalere drøyt 3.000 milliarder kroner de neste ti årene.

Dersom han trapper ned til 75.000 soldater i løpet av sin første periode, noe som er mer i tråd med hva han har sagt om USAs forpliktelser i Afghanistan, vil kostnadene bli 6.000 milliarder kroner.

Den totale kostnaden knyttet til krigene Bush innledet, vil dermed kunne ende på mellom 9.000 og 12.000 milliarder kroner fram til 2018, anslår budsjettkontoret i Kongressen.

Framtidige regninger

George W. Bush har dermed skrevet seg inn i historien som den amerikanske president som har brukt mest penger på å krige siden andre verdenskrig.

Koreakrigen kostet USA rundt 2.200 milliarder kroner og Vietnam-krigen drøyt det doble.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jimmy Carter startet ingen storkrig, og Ronald Reagan nøyde seg med å støtte antikommunistiske ledere og opprørsbevegelser.

Bushs far havnet så vidt på lista etter å ha brukt 650 milliarder kroner på å kaste Saddam Husseins styrker ut av Kuwait, mens etterfølgeren Bill Clinton var mindre krigshissig.

Barack Obama får neppe råd til å starte noen storkrig, men må i første omgang betale regningene etter Bush. (©NTB)