– Aldri vært mindre is på Nordpolen

ADVARER: Temperaturen på jorda stiger, sier Michel Jarraud, generalsekretær i FN-organet WMO. (Foto: Scanpix)
ADVARER: Temperaturen på jorda stiger, sier Michel Jarraud, generalsekretær i FN-organet WMO. (Foto: Scanpix)

<pDet har aldri vært registrert så lite is i Arktis som i 2008, advarer FN-organet WMO. Det blir også advart om mer ekstreme værtyper som følge av den globale oppvarmingen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2008 har riktignok vært det kaldeste året hittil i dette årtusenet, men den globale oppvarmingstrenden er likevel klar, fastslår FN-organet Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) i en fersk rapport

– Det som skjer i Arktis er en av hovedindikatorene på den globale oppvarmingen. Den generelle tendensen er klar. Temperaturen på jorda stiger, sier Michel Jarraud, generalsekretær i WMO.

Siden målingene av isen i Arktis tok til i 1979, har isens omfang kun én gang tidligere vært mindre enn i år.

– Men på grunn av at isen i 2008 har vært tynnere enn noensinne, kan vi konkludere med at det siden 1979 aldri har vært så lite is i området rundt Nordpolen.

- Dette året har understreket tendensen de siste 30 årene som viser at stadig blir mindre is på og rundt Nordpolen, fastslår Jarraud.

Temperaturen stiger

Den dramatiske reduksjonen av is er synlig blant annet på Ellesmere Island i Canada.

Der anslår WMO at isen nå dekker et område på om lag 1.000 kvadratkilometer. Til sammenligning dekket isen der et område på hele 9.000 kvadratkilometer for 100 år siden.**

Gjennomsnittstemperaturen i verden steg med 0,31 grader i 2008. Det er noe mindre enn den gjennomsnittlige økningen mellom 2001 og 2007.

Det er imidlertid liten grunn til å glede seg, skal man tro ekspertene.

– Tiåret vi nå er inne i er 0,2 grader varmere enn det foregående tiåret. Vi må se på dette i tiårsperspektiv, ikke år for år, sier klimaforskeren Peter Stott.

Stott er ansatt i det britiske Hadley-senteret som har hjulpet WMO med rapporten.

Ekstremvær

Det blir også påpekt at de ti varmeste årene siden de internasjonale målingene startet i 1850 har kommet siden 1997.

WMO baserer rapporten på statistikk og analyser fra meteorologiske institutter i 188 land. En rekke steder blir det meldt om vær av den ekstreme typen, som flom, omfattende tørke, hete- og kuldebølger, heter det i rapporten.

Titusener av mennesker omkom som følge av ekstremværet, blir det understreket i rapporten.

Blant annet trekker den frem syklonen Nargis som rammet Burma i mai i år. Om lag 78.000 personer omkom i etterkant av Nargis herjinger. (©NTB)


**Korreksjon: I den opprinnelige meldingen fra NTB stod det at «WMO anslår at isen i Arktis nå dekker et område på om lag 1.000 kvadratkilometer. Til sammenligning dekket isen et område på hele 9.000 kvadratkilometer for 100 år siden.» Dette er feil. Tallene refererer til isen på en øy i Canada. Det er korrigert i teksten over.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus