– Stemmer befalte ham å drepe

ÅSTEDSGRANSKING: En mann er pågrepet og siktet for å ha drept en kvinne på Mørkved utenfor Bodø tirsdag morgen. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / SCANPIX
ÅSTEDSGRANSKING: En mann er pågrepet og siktet for å ha drept en kvinne på Mørkved utenfor Bodø tirsdag morgen. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / SCANPIX

<pNorsk-iraneren som drepte tobarnsmoren Ann-Mari Solås i Bodø, skal for noen uker siden ha sluttet å ta de sterke antipsykotiske medisinene sine. Stemmer i hodet befalte ham å gå ut for å drepe, har han fortalt politiet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

43-åringen innrømmer å ha drept kvinnen, men erkjenner ikke straffskyld for forsettlig drap fordi han mener at han ikke var strafferettslig tilregnelig, opplyser mannens forsvarer, advokat Nils Aga.

– Han har gått på sterke antidepressiver for sin psykotiske tilstand. Etter det jeg har fått opplyst, har han ikke vært under tilsyn av lege, men har fått medisinene utlevert av hjemmehjelpen, sier Aga til NTB.

En av bivirkningene av medisinene var kraftig vektøkning.

– Etter hvert ble han en stor og fet mann, og det skal ha vært bakgrunnen for at han for et par måneder siden sluttet å ta medisinene sine. Han har forklart at stemmer i hodet hans befalte ham å gå ut og drepe. Det var helt tilfeldig at han traff på offeret, de kjente hverandre ikke fra før, sier advokaten.

– Ingen skal ha sett ham ta medisinene sine. Han skal bare ha fått dem utlevert på døra, sier advokaten.

– Helt uventet angrep

Drapet skjedde i 7.30-tiden tirsdag. Den 32 år gamle tobarnsmoren var en kort tur utenfor huset sitt på Mørkved i Bodø for å hente avisen og ta seg en sigarett da hun uten foranledning ble angrepet av mannen, som bodde i nabolaget.

Mannen hadde med seg foldekniv, som han stakk kvinnen med gjentatte ganger. Hun ble blant annet stukket flere ganger i halsen, ifølge Aga.

Naboer så det som skjedde, og kom løpende til for å rive drapsmannen vekk fra kvinnen. Politiet og ambulanse ble varslet, og rykket ut, men livet til kvinnen sto ikke til å redde. En lege erklærte henne død på stedet.

Inne i bolighuset var samboeren og de to barna hennes. Sønnen hennes er 14 år, mens det yngste barnet er i barneskolealder.

Iraneren skal ha begynt å løpe bort fra stedet, men ble pågrepet av politiet om lag 100 meter fra boligen.

Tidligere innlagt

Mannen er 43 år og opprinnelig fra Iran og kom til Norge som asylsøker i 1990. Han har bodd i Norge siden, og ble innvilget norsk statsborgerskap i 1998. Utover dette har ikke politiet tidligere kjennskap til ham.

43-åringen har tre ganger tidligere vært innlagt på psykiatrisk avdeling, siste gang i 2006, opplyser forsvareren hans.

I et timelangt avhør tirsdag ettermiddag innrømmet siktede åpent alt som hadde skjedd.

– Siktede er nå avhørt og han erkjenner å ha påført kvinnen de skadene hun døde av, sier jourhavende politiadvokat Heidi Kløkstad i Salten politidistrikt.

Det ble gjort en sakkyndig forundersøkelse av mannen, og forsvareren har bedt om full judisiell observasjon. Det vil si at to sakkyndige som er oppnevnt av retten, skal vurdere om han er strafferettslig tilregnelig.

– Det vil trolig komme i gang i løpet av tirsdag eller onsdag. Hvor lang tid de vil bruke, er helt uvisst, sier Aga.

Samtykker til fengsling

43-åringen blir foreløpig værende i fengsel. Han vil samtykke til varetektsfengsling.

– Han forstår at politiet har behov for å etterforske videre, og vil ikke motsette seg fengsling, sier Aga.

Politiet i Bodø har allerede avhørt en rekke vitner, og satte også satt i gang en rundspørring i nærområdet. Etterforskningen blir også konsentrert om å hente inn opplysninger om siktedes behandlingshistorikk. Den avdøde vil bli obdusert onsdag.

Kommunens kriseteam ble straks varslet om drapet og bistår nå de pårørende, skolene der de to barna går og folk i nærmiljøet. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus