Frykter Høyre styrer velgerne mot de rødgrønne

Venstre-leder Lars Sponheim (til høyre) og nestleder Ola Elvestuen presenterte søndag et politisk kinderegg i forslaget til et nytt partiprogram for den kommende stortingsperioden. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.
Venstre-leder Lars Sponheim (til høyre) og nestleder Ola Elvestuen presenterte søndag et politisk kinderegg i forslaget til et nytt partiprogram for den kommende stortingsperioden. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.

<pValget neste år blir svært jevnt mellom blokkene, mener Venstre-leder Lars Sponheim.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Steinar Schjetne): De rødgrønne kan tjene på at Høyre ikke tar avstand fra Frp, tror han.

- Det er et klart flertall for regjeringsskifte i Norge, men det er et enda større flertall for å holde Fremskrittspartiet ute av regjeringskontorene, sier Venstre-leder Lars Sponheim.

Han vil svært gjerne danne regjering med Høyre og Kristelig Folkeparti - men ikke hvis Fremskrittspartiet er med. Men hans invitasjon til å gå inn i valgkampen med en regjeringsplattform der Siv Jensen er stengt ute i kulden, blir avvist av Høyre-leder Erna Solberg i Aftenposten søndag.

- Jeg er ikke åpen for å ekskludere andre. Det vil skade sjansen for en ny borgerlig regjering, sier hun.

Sponheim skuffet

Sponheim er skuffet, men ikke overrasket. Han retter nå blikket mot våren i håp om at Høyres landsmøte skal oppheve vedtaket om å holde døra åpen for Fremskrittspartiet.

- Det er veldig synd. Det kan bli et jevnt løp mellom blokkene og vi kan vinne de siste prosentene i fellesskap ved å stå fram som det eneste reelle alternativet, sa han etter å ha lagt fram Venstres programutkast for kommende periode søndag.

Kan bli ja-parti

Flertallet i programkomiteen går inn for at ja til EU-søknad skal bli Venstres politikk etter at landsmøtet i 2005 vedtok det motsatte. Også da innstilte komiteen på at Venstre skulle gå inn for at Norge skulle søke EU-medlemskap.

Fem medlemmer i komiteen mener Venstre bør gå inn for norsk EU-medlemskap. Tre gikk imot. Sponheim selv vil ikke avklare sitt standpunkt før på landsmøtet til våren.

Sponheim sa han ville ha stemt ja ved siste folkeavstemning, hadde det ikke vært for norsk deltakelse i EØS-avtalen. Nå kommer Islands beslutning om å søke medlemskap eller ikke til å bli avgjørende.

- EØS-avtalen har vært veldig god for Norge, men det vil hefte usikkerhet ved den om Island skulle sende søknad. Jeg vil ikke peke ut noen retning for mitt eget standpunkt, men det kommer til å prege hele debatten, sier Sponheim.

Det er Venstres landsmøte til våren som skal fatte det endelige vedtaket om arbeidsprogram for neste periode.

«Politisk kinderegg»

Programkomiteen foreslår et «politisk kinderegg», hvordan målet er å jobbe mot lavutslippsamfunnet, kunnskapssamfunnet og et reformert velferdssamfunn i perioden fra 2009 til 2013.

I tillegg til å øke andelen statlige oppgaver som skal utføres av kommunene til over halvparten, noe som vil tvinge fram sammenslåinger av kommunene, ønsker Venstre å styrke helsetilbudet til eldre nærmere der de bor.

På klimabiten ønsker programkomiteen blant annet at Venstre skal jobbe for en reduksjon i norske utslipp på 25 prosent innen 2020 og innføre varig vern av sårbare områder langs kysten mot olje- og gassvirksomhet, blant annet Lofoten, Vesterålen, utenfor kysten av Finnmark og på Mørekysten.

- Venstre har den mest realistiske og ambisiøse klimapolitikken i Norge, sa nestleder i partiet og leder av programkomiteen, Ola Elvestuen.

Partiet vil også satse på utdanning, forskning og nyskapning, blant annet innen fornybar energi. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus