Dårlige tider for amerikanske aviser

Den amerikanske avisbransjen sliter, og Los Angeles Times' eier Tribune har søkt om konkursbeskyttelse. Foto: REUTERS/Fred Prouser / SCANPIX.
Den amerikanske avisbransjen sliter, og Los Angeles Times' eier Tribune har søkt om konkursbeskyttelse. Foto: REUTERS/Fred Prouser / SCANPIX.

<pAvisenes opplagstall og annonseinntekter peker bratt nedover i USA. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washington (NTB-AFP): Finanskrisen og fremveksten av nettavisene har fått flere tradisjonsrike papiraviser til å vakle.

- Forretningsmodellen som virket for avisene før, virker ikke lenger, sier styreleder Donald Graham i Washington Post og bekrefter dermed det medieanalytikere har sagt den siste tiden: USAs avisbransje sliter.

Ifølge Audit Bureau of Circulations hadde opplagstallene for 507 amerikanske aviser i september falt med 4,64 prosent på seks måneder. Kun USA Today og Wall Street Journal kunne vise til en ørliten oppgang i antall lesere.

- Både Washington Post og Newsweek vil tape penger i 2008, sier Donald Graham.

Dårlige nyheter

Det går nå knapt en dag uten dårlige nyheter for den amerikanske avisbransjen. Finanskrisen har ført med seg betydelig lavere annonseinntekter, samtidig som stadig flere annonsører heller velger å reklamere i de nettbaserte nyhetsmediene.

Over 15.000 avisansatte har mistet jobben eller takket ja til sluttpakker til nå i år, viser tall journalisten Erica Smith i St. Louis Post-Dispatch har samlet inn.

Roy Peter Clark i tankesmia Poynter Institute sier han tror store amerikanske byer etter hvert kan bli stående uten egne dagsaviser.

Bølger

Det skapte bølger da mediegiganten Tribune Company, som eier aviser som Los Angeles Times og Chicago Tribune, søkte om konkursbeskyttelse tidligere i desember.

Tribune Company er USAs nest største avisutgiver i inntekter og tredje
største i opplag, men er tynget av en gjeld på 13 milliarder dollar.

Mer optimistiske medieaktører mener Tribunes problemene ikke er et symptom på en vaklende bransje, men resultatet av store utgifter etter at selskapet ble overtatt av eiendomsinvestoren Sam Zell.

Problemer

Også tradisjonsrike New York Times kan komme til å slite. Den respekterte storavisa kan få problemer med å betale neste avdrag i mai på sin store gjeld på 400 millioner dollar.

Både Washington Post og New York Times har satset store penger på å digitalisere nyhetsformidlingen, og mange i papiravisbransjen frykter at komikeren Jon Stewart skal få rett med spøken:

- Hva er svart og hvitt og fullstendig passé? Aviser! (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus