Tåregass og brannbomber i Aten

De voldsomme demonstrasjonene i Aten fortsatte fredag, for sjuende dag på rad. Politiet brukte tåregass mot demonstrantene, som svarte med å kaste brostein og hjemmelagede brannbomber tilbake. Foto: REUTERS / John Kolesidis / Scanpix.
De voldsomme demonstrasjonene i Aten fortsatte fredag, for sjuende dag på rad. Politiet brukte tåregass mot demonstrantene, som svarte med å kaste brostein og hjemmelagede brannbomber tilbake. Foto: REUTERS / John Kolesidis / Scanpix.

<pGresk politi skjøt tåregassgranater mot demonstranter i Aten, som svarte med å kaste steiner og hjemmelagede brannbomber tilbake.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Hellas
• Republikk i Sørøst-Europa. Grenser i nord mot Albania, Makedonia, Bulgaria og Tyrkia.
• EU-medlem siden 1981.
• Befolkning: 10,7 millioner.
• Hovedstad: Aten.
• Karolos Papoulias er president, men den utøvende makten ligger hos regjeringen, under ledelse av statsminister Kostas Karamanlis.
• Religion: Gresk-ortodoks kristendom.
(Kilde: CIA factbook) (©NTB)

Aten (NTB-DPA-Reuters-AP): Etter en forholdsvis rolig natt, blusset uroen opp i den greske hovedstaden igjen fredag, for sjuende dag på rad.

Men til tross for at det tidvis gikk hardt for seg, virket det som om fredagens protester var av mindre omfang enn før. Blant annet ble det ikke meldt om ødelagte butikker.

Om lag 4.000 demonstranter samlet seg i sentrum av Aten og ved byens universitet. De marsjere så mot nasjonalforsamlingen med plakater med slagord som «Staten dreper» og «Regjeringen er skyldig i drap».

Demonstrantene tok seg opp trappen til nasjonalforsamlingen og fram til Den ukjente soldats grav før de ble tvunget tilbake av opprørspoliti.

Tomt for tåregass

Men allerede før demonstrantene kom fram til nasjonalforsamlingen, kom det til voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter.

En anonym kilde sier til nyhetsbyrået Reuters at politiet den siste uken har avfyrt 4.600 tåregassgranater, og at lagrene nå er i ferd med å gå tomme. Greske myndigheter skal derfor ha henvendt seg til Israel og Tyskland for å få påfyll.

Flere demonstranter klarte også å ta seg inn hovedinngangen til den greske sentralbanken mens de ansatte flyktet i panikk, ifølge øyenvitner.

Avviser nyvalg

Hellas' hardt pressede statsminister Costas Karamanlis gjentok fredag at det ikke kommer på tale å skrive ut nyvalg, slik både demonstrantene og den politiske opposisjonen krever.

Opptøyene er de verste i Hellas på flere tiår, og har spredd seg til flere byer, deriblant Thessaloniki og Patras. Urolighetene startet etter at en tenåringsgutt ble skutt og drept av politiet sist lørdag.

Harme

Greske myndigheter vil i løpet av fredag offentliggjøre resultatet av den ballistiske undersøkelsen av kulen som drepte 15 år gamle Alexandros Grigoropolous. Politimannen som skjøt 15-åringen, sitter fortsatt i varetektsfengsel.

Drapet på Grigoropolous var dråpen som fikk begeret til å renne over for mange greske ungdommer. De var fra før av harme over sine framtidsutsikter i et Hellas preget av høy arbeidsledighet og lave lønninger. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus