Advarer mot astmamedisiner

<pDet amerikanske legemiddelverket advarer mot bruk av to astmamedisiner. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Food and Drug Administration (FDA) anbefalte torsdag at astmamedikamentene Foradil og Serevent ikke lenger skal brukes mot astma, melder AP.

Ifølge Reseptregisteret var det i 2007 11.104 nordmenn som brukte Serevent, mens 18.701 brukte Foradil (best kjent som Oxis i Norge).

Ifølge Statens legemiddelverk i Norge har flere studier vist at denne typen medisiner – langtidsvirkende beta-2-agonister – til innhalasjon gir økt risiko for alvorlige astmaanfall og dødsfall.

Etter at dette ble kjent, bestemte Europeiske legemiddelmyndigheter at preparatomtaler og pakningsvedlegg for alle slike preparater skulle oppdateres.

- Det er viktig at disse astmamidlene brukes riktig slik at faren for alvorlige bivirkninger blir minst mulig, skrev avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Legemiddelverket i en melding på deres nettsider i 2006.

Advarer ikke mot Advari

Det mest brukte medikamentet i samme legemiddelgruppe, Advari, ble imidlertid spart, melder AP.

Alle medisinene inneholder en ingrediens som har en avslappende effekt på musklene rundt luftveiene. Men den kan også maskere symptomer som kan resultere i livstruende astmaanfall.

Advari inneholder i tillegg en ingrediens som reduserer betennelse i luftveiene, og som kan hjelpe pasientene med å unngå problemer. Uavhengige legemiddelrådgivere til FDA hadde anbefalt at også dette legemiddelet ble advart mot, men legemiddelverkets luftveisspesialister mente det ikke var nødvendig.

Det har torsdag kveld ikke lyktes ABC Nyheter å få en kommentar fra Statens legemiddelverk.

Personvernpolicy