Meny

Stadig flere sulter i verden

SULT: Hvert minutt hver eneste dag dør ti barn under fem år av sult, ifølge Redd Barna. Men disse foreldreløse barna i Goma i Øst-Kongo fikk hjelp til å stilne sulten tidligere i høst. (Foto: Reuters-Scanpix)
SULT: Hvert minutt hver eneste dag dør ti barn under fem år av sult, ifølge Redd Barna. Men disse foreldreløse barna i Goma i Øst-Kongo fikk hjelp til å stilne sulten tidligere i høst. (Foto: Reuters-Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærmere en milliard mennesker lider av sult i verden. Og utviklingen er ikke oppmuntrende, tallet økte i år med 40 millioner, ifølge ferske tall fra FN.

Som alltid rammes barna hardt. Hvert minutt hver eneste dag dør ti barn under fem år av sult, viser en ny rapport fra Den internasjonale Redd Barna-alliansen. Feilernæring og sult er den største trusselen mot barns utvikling, viser den nye globale indeksen om barns levekår i 140 land.

FN har hatt som mål å halvere antallet som lider av sult, innen 2015. Men dette målet ser nå mer og mer uoppnåelig ut.

Høyere matvarepriser, blant annet som følge av finanskrisen, har ført til at ytterligere 40 millioner mennesker ble kastet ut i sult i år.

– Dette triste faktumet skulle ikke vært akseptabelt i vårt århundre. For mange land er kampen mot sult blitt vanskeligere, opplyser sjefen for FNs mat- og jordbruksorganisasjon (FAO), Jacques Diouf.

Selv om prisene på korn har falt med 50 prosent siden prishoppet tidligere i år, er prisnivået fortsatt svært høyt sammenlignet med tidligere år.

Småbønder klarer heller ikke å øke produksjonen og trekke fordel av det høye prisnivået, fordi de mangler vann, såkorn, gjødsel og tilgang til markedene, forklarer FAO.

Barna rammes

– Sult tar livet av 3,5 millioner barn hvert år. Mange familier hadde ikke råd til næringsriktig kost engang før prisene ble satt opp. Fordoblingen av de fleste matprisene er en katastrofe, opplyste Redd Barna i en pressemelding tirsdag.

– Arbeidet med å utrydde sult går saktere. Klimakrisen og økte matvarepriser er to av grunnene til at søkelyset rettes bort fra barn som sulter, sier Gro Brækken, generalsekretær i Redd Barna.

– Det internasjonale systemet har mislyktes i å løse skandalen med feilernæring av barn. Myndigheter og giverland må integrere ernæring i helse- og fattigdomsstrategier. Mange FN-organisasjoner har ansvar for sikkerhet og mat, men ingen av dem tar ansvaret for å løse hele problemet på en god og varig måte. Vi trenger et globalt toppmøte om ernæring for å plassere ansvar. Livene til millioner av barn er helt avhengig av å løse dette raskest mulig, sier Brækken.

Kan hjelpes

Sult fører til økt risiko for spedbarnsdødelighet og ensidig kosthold for de yngste barna.

– Sult fører også til at skolebarn må slutte på skolen for å bidra til familiens inntekt. Hvert år er det 75 millioner grunnskolebarn som ikke får begynne på skolen – flesteparten av disse er jenter, sier Brækken.

– Indeksen viser at det er avgjørende at kvinner og jenter får gå på skolen for å bedre barns utvikling. Produktiviteten må forbedres i sektorer hvor kvinner og de fattigste arbeider, og de må få hjelp med barnepass og få penger direkte i lommen, slik at de kan arbeide og gå på skole, sier Brækken.

FAO ber nå den rike verden å investere 30 milliarder dollar i året i jordbrukssektoren for bidra til å løse sultproblemet.

–30 milliarder er ingenting når man sammenligner de eksisterende subsidiene og støtteordningene i OECD-landene. Men vi sier ikke at bønder i den rike verden ikke lenger skal bli støttet. Vi sier bare at de burde støttes på en måte som ikke vrir markedet og får negative konsekvenser for jordbruket i utviklingslandene, understreker Diouf. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus