Meny

Wikipedia-sensur av Scorpions-cover

Den nakne piken på platecoveret med det tyske bandet Scorpions er blitt for sterk kost for britiske nettleverandører. I Japan ble omslaget sensurert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Plateomslag med 12-årig jente fjernet fra britisk Wikipedia.

En naken pike på en plate med det tyske bandet Scorpions er blitt for sterk kost for britiske nettleverandører. De har blokkert adgangen til en Wikipedia-side om Scorpions som viser platecoveret til bandets album "Virgin Killer".

Blokaden betyr ikke bare at bildet blir utilgjengelig for britene, også teksten blir sperret, noe som har fått Wikipedia-brukere til å rase, melder BBC News.

- Å blokkere sider med tekst på denne måten er noe helt nytt, sier David Geard, en av de frivillige Wikipedia-redaktørene, til BBC News. Han påpeker samtidig at avgjørelsen virker nokså tilfeldig, siden det samme platecoveret fortsatt kan beskues på mange nettsteder som selger plater.

IWF bak blokaden

Det kontroversielle platecoveret viser en 12-årig jente som poserer naken, med kjønnsorganet tildekket av noe som skal likne knust glass.

Det er den uavhengige organisasjonen Internet Watch Foundation (IWF), som overvåker barnepornografi på nettet, som har tatt initiativet til sensuren. De forteller til BBC at de i forrige uke ble gjort oppmerksom på coveret, og deretter fikk britiske nettleverandører til å stenge adgangen til siden.

Plateselskapets idé

Coveret vakte oppsikt også den gang "Virgin Killer"-plata kom, i 1976. Protestene ble så pass sterke at plateselskapet måtte trekke plata tilbake og erstatte jenta med et bilde av bandet på coveret.

Scorpions-medlemmene har seinere hevdet at plateomslaget med den nakne jenta ikke var deres forslag, men plateselskapets idé. De mente det var en god måte å tiltrekke seg oppmerksomhet på.

Ifølge den danske avisen Politiken skal Scorpions tidligere gitarist Uli Jon Roth i et intervju ha uttalt at han i dag føler seg uvel når han ser bildet.

- Det er et uttrykk for dårlig smak. Den gangen var jeg for umoden til å se det, men i dag skammer jeg meg. Jeg skulle ha gjort alt for å stoppe det.

Ikke i Norge

Den norske Wikipedia-siden med Scorpions inneholder ikke det kontroversielle plateomslaget.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus