WTO får det ikke til nå

LYKTES IKKE: Generaldirektør Pascal Lamy lyktes ikke i ettermiddag i å få nok framgang til å innkalle til ministermøte i WTO førstkommende helg. (Foto: Scanpix)
LYKTES IKKE: Generaldirektør Pascal Lamy lyktes ikke i ettermiddag i å få nok framgang til å innkalle til ministermøte i WTO førstkommende helg. (Foto: Scanpix)

<pEt møte mandag ettermiddag viste at uenighetene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) fortsatt er for store til at det blir avholdt et ministermøte til helga.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så gikk det altså ikke: Det blir ikke noe ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO kommende helg, slik generaldirektør Pascal Lamy prøvde å få medlemslandene med på i ettermiddag.

ABC Nyheter meldte tidligere i dag at forhandlingslederne i helga la fram to nye forhandlingsutkast, ett for liberalisering av handelen med landbruksvarer, ett for industrivarer.

Lamy innkalte ambassadørene for å høre om de 153 landene som er med i WTO synes utkastene er så akseptable at det var noe poeng å innkalle til et ministermøte i slutten av denne uka.

Målet var i så fall å få i havn en omfattende sluttavtale i WTOs såkalte Doha-runde, som forgjeves har pågått siden 2001.

ABC Nyheter får bekreftet fra en intern kilde at uenighetene viste seg å være for store til å innkalle noe ministermøte nå.

For generaldirektøren og ambassadørene ville det være veldig risikabelt å innkalle ministrene enda en gang hvis det nok en gang ville vise seg å være fruktesløst.

Nå skal det snakkes videre i WTO-hovedkvarteret i Genève. Forhandlerne vil blant annet se om framgangen kan bli stor nok til å avholde et ministermøte 17. til 19. desember i stedet for 13. til 15.

Personvernpolicy