Forsøker å heve Crete Cement denne uken

Svaneidyll ved havaristen Crete Cement hvor nødlossingen av olje var godt i gang søndag. Sementskipet havarerte onsdag, etter en grunnstøting i Oslofjorden utenfor Fagerstrand. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX.
Svaneidyll ved havaristen Crete Cement hvor nødlossingen av olje var godt i gang søndag. Sementskipet havarerte onsdag, etter en grunnstøting i Oslofjorden utenfor Fagerstrand. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX.

<pSementskipet Crete Cement kan bli hevet tidlig denne uken, etter å ha gått på grunn utenfor Fagerstrand i Oslofjorden i forrige måned.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): En flytekran ankom havaristen lørdag, og hvis alt går etter planen, vil fartøyet være hevet i løpet av tirsdag. Det opplyser pressetalsmann Per Rønnevig i Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi i en pressemelding.

I forbindelse med selve hevingen blir det foretatt lensing, og noe av vannet som blir pumpet over bord kan være misfarget. Dette er vann som inneholder sement, og er ifølge Rønnevig ufarlig for miljøet.

Kystverket har godkjent planene for hevingsarbeidet.

Samtidig ble det søndag kjent at Havarikommisjonen undersøker om losen hadde sovnet da sementskipet gikk på grunn.

– At losen sovnet, er en av forklaringsmulighetene vi ser på, sa havariinspektør Morten Kveim til Dagbladet.

Ifølge avisen innrømmet losen overfor mannskap på skipet at han sov da det grunnstøtte ved Aspond innerst i Oslofjorden. Havarikommisjonen ser dessuten nærmere på årsaken til at skipet gikk så raskt ned. En rekke ventiler og rørgater mellom skottene i båten var åpne, men etter reglene skal disse være stengt når skipet er i fart. Men fordi de var åpne, sank skipet svært raskt.

Det Bahamas-registrerte skipet hadde 4.500 tonn sement og mye diesel og olje om bord da det gikk på grunn klokken 6.45 om morgenen 19. november.

Personvernpolicy