Kaoshelg i trafikken

Det er ventet betydelige snømengder til helgen. Foto: Scanpix.
Det er ventet betydelige snømengder til helgen. Foto: Scanpix.

<pSnøen er kommet, og mer skal komme de nærmeste dagene. Aller mest er ventet på Sørlandet, og Vegvesenet region sør er godt forberedt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle ønsker seg en hvit jul, men det er fremdeles litt for tidlig å si noe sikkert om det blir snø på julaften. Det meteorologene imidlertid kan love er betydelige snømengder allerede ved innledningen til helgen.

– Det vil komme snø, sludd og regn, avhengig hvor i høyden man er. Det vil komme betydelig med nedbør i Agder og Telemark og der venter vi vanskelige kjøreforhold, sier meteorolog Bjart Eriksen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Mest snø er varslet i de sørlige traktene av landet. I Agder-fylkene og Telemark varsles det om opptil 30 centimeter våt snø som skal lave ned fra fredag av. I tillegg varsles det om kraftig vind, opptil kuling styrke, og vanskelige kjøreforhold i fjellet med nedbør og vind.

– Snøen kan komme

Hos Vegvesenet er de forberedt på snøfallet og har materiell og maskinførere klare for å ta i et ekstra tak for å holde veien i farbar stand.

– Det er underentreprenørenes ansvar å være forberedt når uvær kommer, men vi følger også selvfølgelig med. Værvarselet som er kommet nå, er ikke mer alarmerende enn at vi tror dette skal gå greit, sier seksjonsleder Åge Ragnar Hellerslien i Vegvesenets region sør til NTB.

Hvit jul?

Meteorolog Bjart Eriksen sier at over det meste av landet vil temperaturen i hele neste uke ligge noe under normalen. Senere er det tegn til at gradestokken vil legge seg mer i et normalt leie fram mot jul.

Det vil si litt over 0 grader på Sørlandet og Vestlandet, omtrent 0 grader i Oslo og på Østlandet og noe under frysepunktet nordover.

– Dersom det allerede da ligger snø på bakken, kan det da ligge an til at deler av landet faktisk får en hvit jul, sier meteorologen.

Flotte skimuligheter

For dem som ikke vil vente til jul med å oppsøke snøen, er mulighetene gode for spenne på seg skiene allerede denne helgen over hele landet, dersom en befinner seg litt i høyden.

– Vi har over 80 centimeter snø i løypene, og på lørdag åpnes sju skiheiser i Vangslia, som er den største delen av anlegget her hos oss, sier Tore Meirik ved Oppdal Skisenter til NTB.

Nesten hele landet er dekket av snø. Flere av skistedene både i Sør- og Nord-Norge har åpnet for sesongen, og enkelte steder er det allerede dyp snø. (©NTB)


Oppdatert informasjon om Veitrafikk finner du på Startsiden

Personvernpolicy