Til kamp mot spekulantene

<strong>Store ord: </strong>Ifølge PES-leder Poul Nyrup Rasmussen vil det sosialdemokratiske programmet som ble vedtatt, sette en stopper for finansspekulantene. Foto: Thomas Vermes
Store ord: Ifølge PES-leder Poul Nyrup Rasmussen vil det sosialdemokratiske programmet som ble vedtatt, sette en stopper for finansspekulantene. Foto: Thomas Vermes

<p- Nå blir det demokrati og innsyn. For dere er det slutt, kjære finansspekulanter, sier den tidligere danske statsministeren Poul Nyrup Rasmussen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Madrid (ABC Nyheter): Store ord fløy gjennom lufta da delegater fra 33 partier i 27 EU-land pluss Arbeiderpartiet fra Norge, mandag vedtok et felles partimanifest foran valget til EU-parlamentet kommende juni.

- Nå må vi ta oppvasken etter sølet nyliberalistene har stelt i stand. Jeg er syk og trett av å løpe etter hendelsene. Dette er et avsluttet kapittel nå. Fra i dag av er det vi som tar framtida i våre hender! erklærte den forhenværende danske statsministeren Poul Nyrup Rasmussen.

Han leder paraplyorganisasjonen for europeiske sosialdemokratiske partier, PES, som vedtok fellesmanifestet etter initiativ fra Nyrup Rasmussen.

Her kan du lese det sosialdemokratiske programmet

Slutt for spekulantene?

Med dette tar sosialdemokratene et historisk skritt.

For første gang blir det laget et internasjonalt, felles partiprogram.

Ifølge Poul Nyrup Rasmussen betyr dette politiske programmet med 71 punkter, at spekulantene vil miste all sin makt dersom velgerne stemmer inn sosialdemokratisk flertall.

- For første gang i historien er vi det første flernasjonale partiet som vedtar et felles program. Alle disse i Wall Street, i Frankfurt og Londons City lurer: Hva driver de med i Madrid akkurat nå? Det var jo oss spekulanter som skulle avgjøre alt, sa den oppglødde dansken idet forsamlingen hadde vedtatt manifestet.

132 skyskrapere. 132 sjefskontorer.

- Det er 132 skyskrapere i verden, med 132 direktør-kontorer i toppetasjen. De har tatt avgjørelser hver dag de siste årene, og kontrollerte 50 prosent av planetens økonomi. Vi visste ikke hva de gjorde, sa Nyrup Rasmussen og understreket med armbevegelser:

- Det er over nå. Det er demokrati nå. Det er innsyn nå.

- Det er slutt, kjære finansspekulanter! konkluderte han.

Så gjenstår det å se om programpunktene virkelig vil skape en slik revolusjon ved et sosialdemokratisk flertall. I EU har ikke parlamentet avgjørende makt, men deler avgjørelsesmyndighet i et avgrenset antall saker med ministerrådet og Kommisjonen.

Slik skal spekulantene knebles:

Programmet går inn for en reform av finansmarkedene der reguleringer skal dekke alle finansaktørene. Det må settes en grense for bonuser til toppsjefene. Alle finansinstitusjoner må heretter synliggjøre sin risiko i regnskapet.

Sosialdemokratene vil ha slutt på alle skatteparadiser, og ønsker at selskaper skal betale en rimelig andel skatt i landene de opererer i.

En ny grønn økonomi

Ifølge PES skal politikerne nå sette folk først. Programmet går inn for å omforme økonomien til å bli bærekraftig og ha en meget sterk sosial struktur.

Programmet går inn for å innføre ikke mindre enn tre nye EU-pakter og to nye EU-chartre. Disse skal dekke framtidig sysselsetting, sosialt framskritt, lønnsforhold, kvinners likestilling og integrasjon av nye innbyggere.

WTO her og der

Blant de mange punktene inngår også et ønske om å reformere mandatet til Verdens handelsorganisasjon WTO.

Mens de sosialdemokratiske partiene uttrykte dette i manifests form på et konferansehotell utenfor Madrid, arbeider sosialdemokratiske regjeringer sammen med de mer høyreorienterte verden over, med å få på plass en ny WTO-avtale for mer liberalisering. Det skjer etter det mandatet PES-lederne øyensynlig er skeptiske til.

Idet møtet i Madrid går mot slutten tirsdag ettermiddag, pågår et intenst arbeid for å få arrangert et nytt WTO-ministermøte i midten av denne måneden.

Personvernpolicy