Domstol oppløser Thailands regjeringsparti

Statsminister Somchai Wongsawa. Foto: Scanpix
Statsminister Somchai Wongsawa. Foto: Scanpix

<pGrunnlovsdomstolen i Thailand har besluttet å oppløse tre av partiene i regjeringskoalisjonen. Statsminister Somchai Wongsawat utestenges fra politikken i fem år.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen for kjennelsen er beskyldninger om at det regjerende Folkemaktpartiet har gjort seg skyldig i valgfusk. I tillegg til Somchai får en rekke partimedlemmer forbud mot å drive politikk i fem år.

Motstandere av Somchai har i en tid okkupert to store flyplasser i hovedstaden Bangkok med krav om at regjeringen må gå av.

En talsmann for regjeringen bekrefter at statsminister Somchai Wongsawat og regjeringen vil rette seg etter kjennelsen og gå av, men at de seks partiene i koalisjonen deretter vil forsøke å danne ny regjering, noen av dem under andre navn.

– Koalisjonspartiene vil snart møtes og planlegge veien videre, sier talsmannen Nattawut Sai-kau.

Talsmenn for Folkemaktpartiet opplyser at de alt har registrert et nytt parti som vil kjempe om regjeringsmakten.

– Vi kommer alle sammen til å gå over til et nytt parti, Puea Thai, og forsøke å få nasjonalforsamlingen til å stemme over ny statsminister 8. desember, sier Jataporn Prompan.

Utenriksminister Jakrapob Penkair bekrefter at Folkemaktpartiets medlemmer vil fortsette den politiske kampen.

– Våre medlemmer er fast bestemt på å fortsette, og vi vil danne regjering på bakgrunn av det flertallet vi regner med at vi fortsatt har, sier Jakrapob som regnes som en nær medarbeider av landets tidligere statsminister Thaksin Shinawatra. (©NTB)

Personvernpolicy