Beskyldes for klimabløff

Beskyldes for klimabløff
Beskyldes for klimabløff

<pStatsminister Jens Stoltenberg (Ap) og miljøvernminister Erik Solheim (SV) beskyldes for klimaretorikk uten resultater.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Svein Kristoffersen): Regjeringen planla å kjøpe FN-godkjente klimakvoter fra fattige land for 505 millioner kroner. Nå blir denne budsjettposten redusert til null, skriver VG.

Ifølge statsbudsjettet for 2008 skulle regjeringen tjene to milliarder kroner på salg av klimakvoter i EUs kvotemarked. Men den norske kvotetildelingsplanen er ennå ikke godkjent av ESA, og dermed er norske bedrifter utestengt fra dette markedet.

– Bare festtaler

Lederen i Stortingets energi- og miljøkomité, Gunnar Kvassheim (V), sier til NTB at dette er et nytt eksempel på at det er langt mellom festtaler og løfter og det som skjer i praksis.

Høyres energipolitiske talsmann, Ivar Kristiansen, følger opp.

– Det er mye som tyder på at det er betydelig avstand mellom retorikk og utført jobb, sier han til NTB.

– Regjeringen lovet at Norge skulle bli et foregangsland i forbindelse med kvotekjøp, men resultatet er blitt at utslippene nasjonalt øker, mens regjeringen ikke er i stand til å bruke penger på kvotekjøp, sier Kvassheim.

– Ingen troverdighet

Han viser til at kvotekjøpene er et prestisjeprosjekt som skulle bidra til at Norge overoppfylte målene i Kyoto-avtalen i 2012.

– Det som skjer gjør at regjeringen ikke kan komme til klimatoppmøtet i København neste år med nødvendig tyngde. Regjeringen kan ikke hevde at den er en pådriver når den ikke gjør jobben selv. Det er helt nødvendig at vi får fart i arbeidet med å kutte utslippene i eget land og erkjenner at kvotekjøp er komplisert, sier Kvassheim.

Kristiansen peker på at utslippene i Norge er ca. 5 millioner tonn over det nivået det skulle være på ved utgangen av 2012, og at utslippene bare øker.

Han understreker også at klimakvotedirektivet ikke er på plass, noe som etter hans mening fører til at norske bedrifter ikke får erfaring med kjøp og salg av klimakvoter i EU-systemet.

– Praktiske årsaker

I forslaget til saldering av 2008-budsjettet, som ble lagt fram i statsråd fredag, går det fram at gevinsten på kvotesalget reduseres til 200.000 kroner. Dette er som det Stortinget betaler for å gjøre stortingsrepresentantenes reiser klimanøytrale.

Stoltenberg sier til VG at det dreier seg om en utsettelse av praktiske årsaker, men vil ikke kommentere saken ytterligere.

Direktør Pål Presterud i klimaforskningssenteret Cicero påpeker at det nå bare er fire år til regjeringens mål om å overoppfylle Kyotoavtalen med 10 prosent. (©NTB)

Personvernpolicy