Vilkårlige likvideringer, massedrap og voldtekter

Sivilbefolkningen i Øst-Kongo lider, og ifølge FN står både regjerings- og opprørsstyrkene i området bak alvorlige brudd på menneskerettighetene. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly/ SCANPIX
Sivilbefolkningen i Øst-Kongo lider, og ifølge FN står både regjerings- og opprørsstyrkene i området bak alvorlige brudd på menneskerettighetene. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly/ SCANPIX

<pBåde regjerings- og opprørsstyrker står bak grove brudd på menneskerettighetene øst i Kongo, ifølge FN. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både regjeringshæren og opprørere lojale mot Laurent Nkunda har stått bak vilkårlige likvideringer, massedrap, voldtekter og tortur, opplyser verdensorganisasjonens generalsekretær Ban Ki-moon i en rapport om situasjonen i Øst-Kongo.

Rapporten tar for seg perioden juli til november, måneder som har vært preget av harde kamper og en desperat situasjon for de sivile innbyggerne i området.

Ban understreker at FN er svært bekymret for situasjonen, melder BBC.

– Deler av den kongolesiske hæren og politiet er ansvarlig for et stort antall alvorlige brudd på menneskerettighetene i løpet av perioden, nemlig vilkårlige likvideringer, voldtekter, tortur og grusom, umenneskelig og nedverdigende behandling, opplyste Ban mandag.

Videre anklages opprørsstyrkene for å stå bak alvorlige overgrep som massedrap, tortur, bortføringer, rekruttering av barnesoldater, seksuell vold og ødeleggelse av flyktningleirer.

Dialog

FNs spesialutsending i Kongo, Olusegun Obasanjo oppfordrer president Joseph Kabila til å inngå en dialog med Nkunda for å forhindre at situasjonen i Øst-Kongo forverres ytterligere.

Nkunda har lagt fram tre hovedkrav, som ifølge Obasanjo er direkte forhandlinger med kongolesiske myndigheter, beskyttelse av minoriteter og integrering av soldatene og medarbeiderne hans i den kongolesiske hæren og statsadministrasjonen i opprørskontrollerte områder.

– Myndighetene i Kongo stiller seg ikke avvisende til en slik dialog, sier han.

Berserk

Kongolesiske soldater gikk natt til mandag berserk i en flyktningleir. Traumatiserte og sultne flyktninger var vitne til at soldatene plyndret og avfyrte flere skuddsalver.

En kvinne ble drept av et streifskudd under soldatene herjing i Kibati nord for provinshovedstaden Goma. Den lille byen er nå overfylt av om lag 70.000 flyktninger som er fordrevet på grunn av kampene øst i Kongo. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus