Garanterer rødgrønn koalisjon

<strong>Mot strømmen: </strong>- Arbeiderpartiet gjorde det motsatte av strømningene i Europa, sier partisekretær Martin Kolberg. Foto: Thomas Vermes
Mot strømmen: - Arbeiderpartiet gjorde det motsatte av strømningene i Europa, sier partisekretær Martin Kolberg. Foto: Thomas Vermes

<p- Den koalisjonen vi har nå, er grunnlaget for vår framtidige posisjon. Det forsikrer Arbeiderpartiets mektige sekretær.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Etter katastrofen og skandalen i 2001 har vi gjort noe som er stikk imot strømningene i Europa:

- Vi har ikke lagt oss inn mot midten.

Det sier Martin Kolberg, den mektige partisekretæren i Arbeiderpartiet som i 35 år har sittet i partiapparatet på Youngstorget i Oslo. Katastrofen han snakker om i 2001, er at Ap da fikk tidenes dårligste velgeroppslutning med 24,3 prosent.

Uttalelsen kom på et debattmøte professor Bernt Hagtvet arrangerte på Universitetet i Oslo torsdag morgen.

Garanterer fortsatt rødgrønn satsing

- Vi ville i stedet orientere oss mot sentrum-venstre. Og det vil vi holde fast på, forsikrer partisekretæren, som neste år ønsker å stille som stortingskandidat selv.

Før stortingsvalget i 2005 gikk partiet for første gang til valg med tanke på å regjere sammen med andre partier. Kolbergs forsikringer kommer trass i spekulasjoner om at statsminister og partileder Jens Stoltenberg har en Plan B for hva som kan skje etter neste års stortingsvalg.

Bommet på SV

- Det andre sosialdemokratiske partiet i Norge, SV, er utdanningssamfunnets ektefødte barn. Det skjønte ikke vi i Arbeiderpartiet da SV oppsto. Det store partiet skjønte ikke konsekvensen av egen politikk! sa Kolberg til forsamlingen av studenter og forskere.

- Det har vi skjønt nå, fortsetter han.

- Arbeiderpartiet mener at den koalisjonen vi har nå, er grunnlaget for vår framtidige posisjon. Det er ingen plan B, forsikrer Kolberg.

Med spor av stalinisme

Partisekretæren snakket om partiets rolle i det norske demokratiet, og innledet med å si at man kan se tydelige spor fra stalinismen i partiets oppbygging.

- Det er en viss sannhet i det, sa han.

- Hvordan ser du det i praksis?

- I tenkningen knyttet til å holde partiet samlet, den kollektivistiske tenkningen. I analysen av samfunnets fellesskap. Men dette er å trekke stalinisme-begrepet langt, sier Kolberg til ABC Nyheter.

Personvernpolicy