Pirater forlanger 25 millioner dollar

Normal   0   21         false   false   false                             MicrosoftInternetExplorer4   <![endif]-->     <![endif]-->     /* Style Definitions */  table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;}  <![endif]-->  Sirius Star ble kapret 15. november av somaliske pirater. Nå forlanger de løsepenger, og eierne er i samtaler med kaprerne. Foto: APA / William S. Stevens / Scanpix.
Sirius Star ble kapret 15. november av somaliske pirater. Nå forlanger de løsepenger, og eierne er i samtaler med kaprerne. Foto: APA / William S. Stevens / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDe somaliske piratene som har kapret en saudiarabisk supertanker forlanger 25 millioner dollar for å slippe skipet fri.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

NAIROBI, 20. november 2008 (AFP):Tirsdag kapret somaliske pirater den saudiarabiske oljetankeren Sirius Star. Nå forlanger de 25 millioner i løsepenger, og de har satt en frist på ti dager, skriver AFP.

- Vi ønsker ikke langvarige diskusjoner for å løse saken. Saudiaraberne har ti dager på seg før vi iverksetter tiltak som kan bli katastrofale, sa pirat Mohamed Said til AFP fra skipet. Han utdypet ikke hva dette «katastrofale» innebærer.

Skipet ble kapret i Det indiske hav, 800 kilometer fra Kenyas kyst. Sirius Star er nå ankret opp ved det somaliske tilholdsstedet i Harardhere.

I samtaler

Tankeren var lastet med to millioner fat olje da det ble kapret sammen med et mannskap på 25. 19 av mannskapet kommer fra Filippinene, to er engelske, to er polske, en fra Kroatia, i tillegg til en saudiaraber.

Hittil er Sirius Star det største skipet som er kapret av somaliske pirater, samtidig som det er den kapringen som har funnet sted lengst fra Somalia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den saudiarabiske utenriksministeren, Prince Saud al-Faisal, hevder ifølge AFP at eierne er i samtaler med piratene, men foreløpig har de ikke ønsket å uttale seg til omverdenen.

- Vi vil verken bekrefte eller avkrefte at vi forhandler med kaprerne, sa Mihir Sapur, som er talsmann for Vela International, som er den del av den saudiarabiske oljegiganten Saudi Aramco.

Vil eliminere piratene

Somalia har ikke hatt effektive sentrale myndigheter siden 1991, og ifølge Jean Ping i African Union, skyldes den økte pirataktiviteten den forverrede situasjonen i landet. Han etterlyser tiltak for å gjenvinne kontrollen i landet.

Russlands NATO-ambassadør, Dmitry Rogozin, sier det er opp til det internasjonale samfunn, deriblant EU og NATO, å iverksette en landoperasjon for å eliminere piratene.